Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че украинската делегация на

...
Украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че украинската делегация на
Коментари Харесай

Кулеба: Няма да обявим капитулация на преговорите с Русия

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели, че украинската делегация на договарянията няма да разгласи капитулация.

Кулеба сподели това по време на онлайн брифинг за задгранични публицисти, съобщи UNIAN.

„ Днес сме доста покрай влизането на беларуските въоръжени сили във войната. И точно за това президентът Зеленски и президентът Лукашенко приказваха през днешния ден. Защото би трябвало да защитим нашата северна граница и би трябвало да сведем до най-малко заканите, които ще идват от там ", сподели Кулеба.

Министърът удостовери, че украинските управляващи са се съгласили да изпратят делегация до пропускателния пункт на украинско-беларуската граница.

„ Няма да отидем в Гомел, град в Беларус, който служи като военна база на Русия. Ще се срещнем на границата. Ще отидем там, с цел да чуем какво има да каже Русия. Отиваме там без никакви предварителни договаряния, без авансово съглашение. Отиваме там, с цел да чуем. И отиваме там, с цел да изразим мнението си за тази война и дейностите на Русия ", сподели Кулеба.

Той означи, че Александър Лукашенко е уверил президента на Украйна Владимир Зеленски, че до края на договарянията няма да бъдат употребявани белоруски военни сили против Украйна.

„ И това към този момент е достижение и можем единствено да се надяваме, че Александър Лукашенко ще удържи на думата си. До момента, в който договарянията приключат, ние ще продължим енергично да пазиме нашата страна, ще победим съветските сили, в случай че се опитат да продължат настъпателната си интервенция. Ще продължим да побеждаваме в териториите, които са завзели под собствен надзор. Няма да спрем, до момента в който не защитим страната си ", акцентира Кулеба.

Той добави, че няма нищо неприятно в договарянията.

„ И в случай че резултатът от тези договаряния е мир и завършек на войната, това би трябвало да се приветства. Но аз ясно декларирам, че няма да се предадем, няма да капитулираме, няма да предадем нито едно парче от нашата територия. Това не е задачата на нашата битка “, акцентира той. Кулеба.

По-рано беше обявено, че президентът на Украйна Владимир Зеленски е провел диалог с Александър Лукашенко и двамата водачи взеха решение срещата на украинската с съветската делегация да бъде на украинско-белоруската граница, покрай река Припят.

Заповедта на Путин за прекачване на нуклеарните сили " на специфичен режим на бойно дежурство " се появи малко след оповестяването на готовността на украинската и съветската делегации да се срещнат на украинско-белоруската граница.

" Ние виждаме в това известие, тази заповед, като опит за увеличение на залозите и основаване на спомагателен напън върху украинската делегация. Но ние няма да се поддадем на този напън. Ще подходим към тези договаряния с доста елементарна позиция: отиваме там, с цел да чуем какво има да каже Русия и ние ще им кажем какво мислим за всичко това. Готови сме да обсъдим по какъв начин да спрем войната и да деокупираме нашите територии. Ако заповедта на президента Путин е директна опасност за потребление на нуклеарни оръжия против Украйна, тогава имам просто обръщение: това ще бъде злополука за света, само че няма да ни пречупи “, акцентира Кулеба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР