Украинският самолет, който катастрофира в Иран, при което загинаха всички

...
Украинският самолет, който катастрофира в Иран, при което загинаха всички
Коментари Харесай

От САЩ: Украинският самолет е бил свален от Иран

 Украинският аероплан, който катастрофира в Иран, при което починаха всички 176 души на борда, най-вероятно е свален инцидентно от иранската Противовъздушна отбрана, обявиха американски представители, представени от Ройтерс.

Според един от източниците американски спътници са засекли изстрелването на две ракети малко преди самолетът да се разбие, последвано от свидетелства за детонация. По думите на двама чиновници, на които се базира Ройтерс, Вашингтон счита, че свалянето е станало простъпка.

Няма коментар от Пентагона, само че президентът Доналд Тръмп съобщи пред кореспонденти в Белия дом, че злополуката може да е случайност, като добави, че има подозрения по отношение на злополуката, само че отхвърли да посочи.

Съветът за национална сигурност и защита на Украйна пък изследва версия, че украинският аероплан, аварирал през вчерашния ден при политане от Техеран, е бил свален с ракета, изстреляна от зенитен комплекс " Тор " съветско произвеждане. Това съобщи секретарят на ведомството Олексий Данилов пред онлайн изданието " Цензор ", съобщи ТАСС.

По разпореждане на президента Володимир Зеленски тази нощ в Техеран са пристигнали членовете на украинската държавна комисия за следствие на трагичния случай, при който починаха 177 души. Групата включва 45 души от 12 министерства и ведомства.

Проучват се разнообразни версии за неочакваното рухване на боинга. По думите на Данилов " една от главните " е за поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, в това число модел " Тор ", тъй като в интернет към този момент се е появила информация, че близо до мястото на злополуката са открити парчета от ракета.

Разглежда се и опцията самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен уред или различен летящ обект, моторът да се е разрушил и взривил по механически аргументи или да е имало детонация в самолета при терористичен атентат.

Комисията счита да реализира с иранските управляващи договореност да работи на местопроизшествието и да търси парчета от зенитна ракета за комплекс " Тор ", като се управлява от данните, качени в интернет. Украинските специалисти ще желаят и позволение да вземат участие в разчитането на данните от " черните кутии " на боинга.

Зенитно-ракетният комплекс " Тор " е създаден и признат на въоръжение в Съветския съюз през 1986 година Русия продължава да създава осъвременени версии на този модел. Неговите ракети могат да поразяват цели в обхват от 1 до 16 км на височина от 10 метра до 10 километра. По данни на медии с комплекси " Тор " са въоръжени през днешния ден армиите на минимум 11 страни, в това число армията на Иран, отбелязва ТАСС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР