Украинският президент Володимир Зеленский подкрепи Полша в твърдението ѝ, че

...
Украинският президент Володимир Зеленский подкрепи Полша в твърдението ѝ, че
Коментари Харесай

Украйна подкрепи Полша, че и СССР е виновен за Втората световна война

Украинският президент Володимир Зеленский поддържа Полша в изказванието ѝ, че и някогашният Съюз на съветските социалистически републики е виновен за започването на Втората международна война. Москва има кардинална позиция, че тази теза е недодялан опит за пренаписване на историята и омаловажаване водещата роля на Червената войска в разгрома на нацистка Германия.

Кремъл незабавно реагира с рецензия, като представителят Дмитрий Песков сподели, че Зеленский се солидаризирал с извънредно неверната полска позиция, която е " извънредно оскърбителна за милиони жители на Русия и Общността на самостоятелните страни, чиито родители и родственици са отдали живота си за освобождението на Европа и Полша, а и надали се съчетава с вярата и убежденията на милиони украинци, които също са се сражавали с фашистите ".

Зеленский сподели на брифинг след срещата си полския президент Анджей Дуда, че до войната и Холокоста е довел " сговор на тоталитарни режими ". Той прикани страните по света " да не мълчат за това какво се е случило през 1939 година " и да се обединят, с цел да не позволяват то да се повтори.

Полша стана първата страна, която " почувства на гърба си сговора на тоталитарни режими ", който докара до експлоадирането на Втората международна война и " разреши на нацистите да пуснат смъртоносната машина на Холокоста ", сподели Зеленский. " Само сплотеността на света може да даде отпор на каквато и да е експанзия и да отбрани човечеството от нови премеждия. "

Според него всички страни би трябвало кажат " не " на тоталитарните идеологии, на репресиите, ксенофобията и всевъзможни прояви на злоба и непоносимост. Той добави, че Киев и Варшава са съумели да намалят градуса на страстите по отношение на предишното и към този момент ще акцентиратвърху това, което ги сплотява.

Напрежението сред Варшава и Москва избухна, откакто на 9 януари полският Сейм реши, че Втората международна война е избухнала поради " политиката на две тоталитарни страни - Германия и Съветския съюз " и сключването на пакта Молотов-Рибентроп пред август 1939 година Преди това министър председателят Матеуш Мазовецки споделяше, че пактът в действителност е съюзно съглашение, както и че актуалните управляващи в Русия се пробват да оправдаят сталинизма, до момента в който точно народът им, който най-вече е потърпевш от него, заслужава истината.

Позицията на президента Владимир Путин от декември предходната година е, че войната е била предизвикана от друго събитие - Мюнхенското съглашение от 1938 година сред Германия, Франция, Англия и Италия, с което на нацистите е предадена Судетската област в Чехословакия. Той подсети, че и Полша е взела участие в разделянето на Чехословакия като си е присвоила две области.

Тогавашният английски министър председател Артър Невил Чембърлейн влиза в историята с фамозния епизод, в който на пистата в Лондон при идване от Мюнхен размахва документа и споделя, че носи мир. Но по-малко известна е друга негова фраза - че за прекъсването на Адолф Хитлер би трябвало да допусне навлизането на Съюз на съветските социалистически републики в Централна Европа, " само че къжете ми по какъв начин по-късно да изкарам руснаците от там ".

Преди днешните думи на президента Зеленский украинският заместник-министър на външните работи Василий Бондар упрекна Русия в " кражба на историята ". В публикация за изданието " Зеркало недели " той написа, че Москва " си приписва непознати заслуги и трансферира на други личната отговорност за осъществени закононарушения ".

" Русия от дълго време показва умеенето да краде освен непознати територии, само че и непозната история - да вземем за пример тази на Украйна-Рус ", написа още Бондар. Сега тази страна още веднъж пробва " да напилурира историята, този път с цел да удари в тил Полша ".

Целта била да всее разкол в Европа и да накара поляци и украинци да спорят за общата си история. Но потреблението на историческата карта за подронване на европейското и евроатлантическото единение са безперспективни, а Полша и Украйна би трябвало да се обединят и да приказват в един глас под пропагандистките офанзиви на Русия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР