Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че продължаващите горски

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че продължаващите горски
Коментари Харесай

Зеленски успокоява за пожара край Чернобил

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи във вторник, че продължаващите горски пожари в региона на нуклеарната злополука в Чернобил не съставляват риск за нуклеарното оборудване.

Във видео послание, оповестено на страницата на кабинета на президента във Фейсбук, Зеленски разяснява, че шест огромни пожара са били потушени през вчерашния ден.

Украинският водач прикани жителите да останат спокойни и сподели, че истината няма да бъде скрита от обществото, защото страната му блестящо си спомня за бедствието през 1986 година.

Той обори появилите се известия за записана радиация 16 пъти над нормата.

Преди дни беше обявено, че пожарът в региона на атомната електроцентрала в Чернобил, която се взриви през 1986 година, което докара до най-тежката повреда в историята на нуклеарната енергетика, е достигнал до град Припят и се намира на два километра от хранилището за високоактивни боклуци.

Горски пожар избухна край село Владимировка на 4 април, по-късно още едно огнище се образува покрай село Раговка, на повърхност от към пет хектара. Днес поради мощни ветрове пожарът, заобикаляйки мястото на " алената гора ", е стигнал до жп гара " Янов ", която се намира на 4 км от атомната централа.

Според украинските правоохранителни органи повода за пожара е палеж. В гасенето вземат участие над 390 души и 90 броя техника.

През април 1986 година четвъртият енергоблок на АЕЦ " Чернобил " избухна. В резултат на бедствието общата повърхност на радиационно замърсяване в Беларус възлиза на към 46,5 хиляди кв. км (23% от общата територия), в Украйна - 50 хиляди кв. км в 12 района. Засегнати бяха и 19 съветски района, в които живееха 2,6 млн. души. По време на гърмежа Съюз на съветските социалистически републики към момента съществуваше и днешните Украйна, Беларус и Русия бяха част от него.

При отстраняването на следствията от повредата беше решено да се сътвори пункт за погребение на радиоактивни боклуци " Подлесный ". Той се намира на един километър и половина северно от АЕЦ " Чернобил ", на мястото на някогашна плантация със същото име. Ядрените боклуци се слагат в специфични стоманобетонни отделения, чиято дебелина на стената доближава няколко метра.

На 24 април се навършват 34 години от злополуката в Чернобил.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР