Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ядреният регулатор на ООН

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ядреният регулатор на ООН
Коментари Харесай

Зеленски поиска демилитаризация на Запорожката АЕЦ

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че нуклеарният регулатор на Организация на обединените нации би трябвало да накара Русия да разреши демилитаризация на окупираната от Москва Запорожка АЕЦ, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Той приказва за това във видеообръщение към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), най-важния европейски орган в региона на отбраната на правата на индивида. След обръщението на украинския водач съвещанието на ПАСЕ продължи със задаване на въпроси към Зеленски. В отговорите си той съобщи, че към този момент Украйна разполага единствено с към 10 % от нужния ѝ потенциал за противовъздушна защита.

В изявлението си пред ПАСЕ Зеленски изключи разновидността за дипломатически контакти с Русия и добави, че не е допустимо да се водят дипломатически договаряния с водачи, които не зачитат интернационалното право.

Междувременно ръководителят на украинската държавна компания за нуклеарна енергетика " Енергоатом " Петро Котин дефинира като " подправени вести " изказванията на Русия, че следената от Москва Запорожка АЕЦ се нуждае от съветско нуклеарно гориво. В изявление за Ройтерс Котин уточни, че в централата, която има шест реактора и е най-голямата в Европа, има ресурси от гориво.

По-рано формален представител на съветския тръст " Росенергоатом ", оператора на съветските атомни електроцентрали, заяви пред ТАСС, че Запорожката АЕЦ ще мине на съветско нуклеарно гориво, щом запасите ѝ бъдат изчерпани.

" От руснаците идват доста клюки и погрешни изказвания ", сподели Котин. " Всичко това са подправени вести. Никак не е просто Запорожката АЕЦ да премине от един снабдител на гориво на различен. " " Само подготовката за прекосяването от един снабдител на нуклеарно гориво към различен лишава към три години. Така че тези изказвания, които Русия популяризира, са подправени вести ", сподели Котин.

Украйна и Русия неведнъж се упрекваха взаимно за обстрели на централата, което породи опасения, че несъзнателно може да бъде породено приключване на радиоактивни субстанции в околната среда.

Котин уточни, че най-голямо безпокойствие буди опцията да бъде прекратено външното електрозахранване, което е нужно за охлаждането на реакторите, или в случай че не могат да бъдат употребявани аварийните дизелови генератори, които разполагат с гориво единствено за 10 дни. Всичко това крие заплаха от нуклеарна повреда. " Най-голямата атомна електроцентрала в Европа просто се намира в невиждана обстановка ", сподели Котин в изявлението, което той даде от кабинета си, където на стената зад бюрото му е окачена огромна фотография на Запорожката АЕЦ.

Централата се намира в южната Запорожка област, огромна част от която се управлява от силите на Москва и която този месец президентът Владимир Путин прогласи за част от Русия дружно с още три други отчасти окупирани района. Руските войски превзеха централата през март, към месец откакто започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

 

              Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР