Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Вашингтон ще престане да

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Вашингтон ще престане да
Коментари Харесай

Зеленски: Ще спра да приемам САЩ за партньор, ако не ми дадат пари

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Вашингтон ще престане да бъде стратегически сътрудник на Киев, в случай че не отпусне пакет от помощи.

Той назова американската помощ жизненоважна за Украйна, като акцентира, че тя няма опция. " Ние доста разчитаме на позитивно решение на Конгреса, този пакет е жизненоважен за нас. Не обмисляме опция за през днешния ден, тъй като разчитаме на Съединени американски щати като наш стратегически сътрудник, и че ще останат стратегически сътрудник. Ако приказваме за опция, това значи, че те не са наш стратегически сътрудник. Ето за какво не премислям такава опция ", съобщи Зеленски на конференция след срещата си с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис в границите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Украинският президент се надява, че Съединени американски щати ще запазят съюзническата си позиция по отношение на Киев. " Смятам ли, че това е предателска позиция? Не, тъй като не считам, че нашият стратегически сътрудник може да си разреши да не поддържа Украйна. Тоест не виждам опция стратегически сътрудник да заеме такава позиция. Виждаме провокации, изборни, вътрешни, политически, не желая да ги разясня, това са вътрешни процеси на Съединените щати и на американския народ. Но чакам, че съюзническата позиция ще бъде непокътната ", продължи той.

Зеленски заяви също, че Съединени американски щати и Украйна са провели два кръга от диалози по отношение на гаранциите за сигурност за Киев. " Що се отнася до гаранциите за сигурност, нашите екипи работят, организирахме два кръга диалози. Сигурен съм, че с нашите сътрудници ще имаме доста, доста мощен документ, само че се съгласихме, че би трябвало да се съсредоточим върху това, което е належащо сега. Така че се концентрираме върху работата с Конгреса на Съединени американски щати и по-късно ще преминем към гаранциите за сигурност ", добави той.

На конференция преди срещата си с Камала Харис Зеленски не отговори обществено на въпроса какво ще каже на конгресмените, които блокират отпущането на помощ за Киев от страна на Съединени американски щати.

Противоречия на Капитолийския рид

Преди близо четири месеца американската администрация изпрати до Капитолия искане за спомагателни бюджетни заеми през 2024 финансова година, която стартира в Съединени американски щати на 1 октомври, основно за подкрепяне на Израел и Украйна и за противопоставяне на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския район. Общо за тези цели изпълнителната власт на Съединени американски щати, ръководена от президента демократ Джо Байдън, би желала да получи към 106 милиарда $.

Съдбата на настояването и на различните законопроекти остава неразбираема. През последните месеци редица републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса се изрекоха срещу продължаването на финансовата помощ за Киев. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец от Луизиана) поредно предупреждаваше за желанието си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със стягане на контрола по южната граница на Съединените щати.


На 13 февруари Сенатът, с поддръжката на редица републиканци, одобри различен вид на законопроекта, който планува помощ в размер на 95 милиарда $ за Украйна, Израел и Тайван. Въпреки това този пакет от законопроекти не съдържа разпореждания за стягане на контрола по южната граница. Ден по-рано Джонсън уточни, че квалифицираният от Сената документ не преглежда граничната рецесия, " най-сериозния проблем ", пред който са изправени Съединените щати. Освен това Джонсън, който заема третия по значимост пост в държавната подчиненост на Съединени американски щати, наскоро назова сенаторския вид на законопроекта " явно непристъпен " в Камарата на представителите. В четвъртък Камарата на представителите излезе в двуседмична почивка до края на февруари, без да гласоподава законопроекта.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР