Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е подала

...
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е подала
Коментари Харесай

Украйна завежда дело срещу Русия в Международния съд на ООН

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е подала тъжба против Русия в Международния съд на ООН и желае от съдиите да разпоредят прекъсване на нашествието на Москва.

„ Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за манипулирането на понятието " геноцид ", с което оправдава експанзията си “, написа той в Twitter.

" Молим съда неотложно да разпореди на Русия да приключи военните дейности и да насрочи чуване идната седмица ", прибавя Зеленски.

Главната прокуратура на Украйна към този момент е почнала да събира доказателства за наречената от Путин " специфична военна интервенция ", които да даде на съда в Хага. 

Международният съд е висшият съд на Организация на обединените нации и взема решение дали дадена страна е нарушила интернационалното право. Съдът обаче не може да повдига наказателни обвинявания против обособени държавни глави.

Междувременно, часове откакто съветски танкове влязоха в Харков, районният губернатор разгласи, че украинските сили са си върнали контрола във втория по величина град в страната.

В обява в Telegram Олех Сюнюехубов съобщи: „ Контролът над Харков е напълно наш! Военните, полицията и отбранителните сили работят в естествен режим и градът беше изцяло прочистен от противников сили “.

По-рано в обществените мрежи се появиха фрагменти от сражения по улиците на Харков сред украински и съветски бойци. На някои от тях се виждаше изгорен и изцяло опустошен съветски танк.

Street fight in Kharkiv. Ukrainian side.
— Nikolay Zhigalin (@_ZhN_)
Ситуацията на място продължава да е променлива и е мъчно да се ревизират изказванията кой управлява територията, само че цивилни жители на място са декларирали пред кореспондента на BBC, че Харков още веднъж е под украинско командване и че спорът там е деескалирал.

Харков се намира в североизточна Украйна, на няколко километра от съветската граница.

Руснаците започнаха офанзивата си в прилежащата страна предишния четвъртък - от север към Киев, от изток към Харков, Суми, Донецк и Луганск и от юг към Крим.

Нанесени са ракетни удари по десетки цели в разнообразни градове, в това число по цивилни обекти. Цивилните жертви от началото на спора са над 200, оповестиха украинските управляващи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР