Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък Швейцария да разреши

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък Швейцария да разреши
Коментари Харесай

Зеленски иска от Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски прикани в четвъртък Швейцария да позволи реекспорта на военни материали за Украйна , заявявайки, че този ход ще бъде жизненоважен в битката с съветската инвазия, предава " Ройтерс ".

" Знам, че има полемика в Швейцария по отношение на износа на военни материали за отбрана и подкрепа на Украйна. Това би било жизненоважно ", сподели Зеленски. " Имаме потребност от оръжия, с цел да можем да възстановим мира в Украйна.

Швейцария има дългогодишна политика да не разрешава на всяка страна, която купува швейцарско оръжие, да го реекспортира за страните в спора. Страната също по този начин наложи особено швейцарско ембарго върху муниции, отиващи за Русия или Украйна през ноември предходната година.

Припомняме , че в началото на войната Швейцария се отклони от обичайна си неутрална позиция и, наложени на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че съобщи, че нейният неутралитет не разрешава даване на оръжие в зони на спор.

През април предходната година Швейцария задържа доставките на немско оръжие за Украйна , като блокира реекспорта на швейцарски муниции, употребявани за , Украйна с аргумента, че сходен ход би нарушил нейния неутралитет .

През януари тази година швейцарското държавно управление отхвърли и искане на Испания за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си.

В началото на тази година комисия в Народното събрание предложи , която не разрешава създадените от страната муниции да бъдат изпращани от друга страна на Украйна. Според комисията предложенията ѝ не нарушават разпоредбите за неутралитет на Швейцария, защото оръжията ще преминат през друга страна, а не непосредствено в зона на спор.
 Европейски Съюз възнамерява до 72 милиарда евро за Украйна за идващите 4 години
Европейски Съюз възнамерява до 72 милиарда евро за Украйна за идващите 4 години

Целта е да се подтикват и други донори и частни инвеститори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР