Украинският президент Володимир Зеленски призова швейцарците да принудят своето правителство

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова швейцарците да принудят своето правителство
Коментари Харесай

Зеленски поиска запор на имуществото на руските богаташи в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски прикани швейцарците да принудят своето държавно управление да постави ръка на имуществото на съветските богаташи в Швейцария, съобщи организация Ройтерс.

Според Зеленски точно олигарсите, които живеят в Европа и в " прелестните швейцарски градове ", подреждат разрушаването на украинските градове във войната, стартирана от Кремъл.

Призивът на украинския водач бе транслиран пред хиляди участници в антивоенен митинг в Берн.

В швейцарски банки се съхраняват съветски благосъстояния на стойност 213 милиарда $. Не е ясно каква част от тези сметки са запорирани, макар че Швейцария, която не е част от Европейския съюз, се причисли към всички европейски наказания против Владимир Путин и режима му.

23 дни след съветското настъпление 30 % от украинските предприятия са спрели наложително работа поради бойните дейности, заяви довечера финансовият министър на Украйна Серхий Марченко. Страната разчита основно на заеми и грантове от чужбина, с цел да посреща разноските си.

И през днешния ден продължиха боевете край Николаев, Запорожие, Мариупол и други градове, където украинските въоръжени сили задържат съветското нахлуване.



В обсадения Мариупол, чиято област е връзка сред анексирания полуостров Крим и сепаратистките територии в Донбас, улични боеве към този момент се водят в центъра на града. Според локалните управляващи това попречва разчистването на отломките след бомбардировката на театъра в града. Предполага се, че доста хора остават заклещени под руините. " Правим каквото можем, само че силите на врага са по-големи от нашите ", сподели кметът на Мариупол Вадим Бойченко, представен от Би Би Си. Около 300 000 цивилни не са съумели да се изтеглят от Мариупол, сочат данните на медията.

Според най-актуалните данни на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида в интервала от съветското нахлуване на 24 февруари до през вчерашния ден в Украйна са починали минимум 847 мирни поданици, а 1 399 са били ранени. Реалният брой евентуално е доста по-голям, защото Службата не е могла да удостовери сведенията за жертвите в някои от най-пострадалите от бойните дейности градове.

Близо една четвърт от украинците са прогонени от домовете си. Три милиона и 270 хиляди са напуснали страната. Потокът от хора през границите е намалял, само че е допустимо да се усили още веднъж, в случай че обстановката в Западна Украйна се утежни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР