Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави
Коментари Харесай

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Помогнете ни да защитим небето си

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Конгреса на Съединени американски щати да даде повече оръжия, с цел да помогне на страната му да се отбрани от съветските въздушни удари , оповестява " Ройтерс ".

В отговор на опасенията на президента Джо Байдън и доста американски законодатели, че може да ескалира спора с Русия, Зеленски настоя за още самолети и системи за противовъздушна защита.

Русия трансформира украинското небе в източник на гибел, акцентира той на видеосреща на Камарата на представителите и Сената. Трябва да защитя нашето небе, безапелационен бе президентът.

Виртуалното послание на Зеленски пристигна ден, откакто той насочи молба до Народното събрание на Канада за повече западни наказания против Русия и налагане на зона, неразрешена за полети над страната му, след началото на съветската инвазия на 24 февруари.

Вчера Байдън подписа закон за разпределяне на незабавна помощ за 13,6 милиарда $ за Украйна , с цел да й помогне да получи повече оръжия и филантропична помощ.

Служител на Белия дом заяви, че се чака Байдън да разгласи спомагателна помощ от 800 милиона $ за сигурност на Украйна по-късно през днешния ден.
 НАТО изключва въвеждането на неразрешена за полети зона над Украйна
НАТО изключва въвеждането на неразрешена за полети зона над Украйна

Това щяло да насочи събитията " в неверна посока "

През последните седмици Зеленски се опита да ускори поддръжката за страната си, обръщайки се към Европейския и английския парламент.

Подкрепата за Украйна е необичаен случай, в който републиканци и демократи се сплотиха в мощно разединения Конгрес на Съединени американски щати, като някои депутати от двете партии приканиха Байдън да отиде даже по-далеч в помощта за европейската страна.

Вчера Сенатът на Съединени американски щати одобри единомислещо резолюция, осъждаща съветския президент

Организацията на обединените народи пресмята, че досега от войната в Украйна са най-вече дами и деца.

Рядко се случва задгранични водачи да се обръщат към Конгреса на Съединени американски щати по време на война. Известен образец е речта на английския министър председател Уинстън Чърчил пред Конгреса през 1941 година, единствено седмици след нападението на Япония против Пърл Харбър, което въвлече Съединените щати във Втората международна война. Тогава Чърчил предизвести, че " ни чакат доста разочарования и неприятни изненади ".
 Зеленски към Запада: Помогнете си, като помогнете на Украйна Обновена
Зеленски към Запада: Помогнете си, като помогнете на Украйна

Украинският президент желае повече оръжия

През 2015 година Тогавашният израелски министър председател Бенямин Нетаняху изнесе тирада пред Конгреса, като се опълчи на така наречен нуклеарна договорка, ориентирана към обезкуражаване на Иран от създаването на нуклеарни оръжия, до момента в който въпросът се обсъждаше във Вашингтон.

След разпадането на Съветския съюз през 1992 година съветският президент Борис Елцин се обърна към Конгреса. В оптимистичната си тирада той разгласи: " Оставихме зад тила си интервала, когато Америка и Русия се гледаха през мерника, подготвени да пернат спусъка когато и да е ".

Санкциите, наложени от Съединени американски щати и техните съдружници против Русия след нашествието в Украйна, обаче върнаха спомените за траялата десетилетия Студена война сред Съединените щати и Съюз на съветските социалистически републики.

Преди да изнесе тирада пред Конгреса на Съединени американски щати, Зеленски се обърна и към народа си.

" Украйна работи интензивно, с цел да държи Русия виновна за нашествието: " Трябва да има интернационален арбитражен съд и ще има. За всичко, което направиха против Украйна. Срещу нашия народ. За всеки терористичен акт на съветските войски на територията на нашата страна ", посочи той, представен от Би Би Си.
 Байдън утвърди още 200 млн. $ военна помощ за Украйна
Байдън утвърди още 200 млн. $ военна помощ за Украйна

За доставяне с оръжия и образование...

Разследващият екип на Международния углавен съд, дружно с украинските правоохранителни органи, към този момент събира " всички доказателства, обстоятелства за военни закононарушения на нашествениците на територията на нашата страна ": " Разговарях с прокурора на Международния углавен съд в Хага, Карим Хан. Той към този момент е в Украйна. Вече е почнал работа. ", означи той.

" Сега съветските войски нанесоха стотици пъти повече опустошения на Украйна, в сравнение с Донбас през осемте години на войната . А териториите на Донбас, пограничните региони в съветско направление, Киевската област и Южна Украйна са потърпевши най-вече. Пострадаха на първо място тези територии, които съветските пропагандисти посочваха като местоживеене на преобладаващо проруско население ", съобщи Зеленски.

Той подписа декрет за общонационална минута безмълвие , с цел да уважи паметта на всички починали по време на войната: " Всяка заран в 9.00 часа в цялата ни страна ще си спомняме за украинците, които дадоха живота си. Всеки, който се бори. Всички военни и всички цивилни. Възрастни и деца. "
 Сенатът на Съединени американски щати разгласи Путин за военнопрестъпник
Сенатът на Съединени американски щати разгласи Путин за военнопрестъпник

Свободна Украйна щяла да надживее Путин, предизвести Антъни Блинкън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР