Украинският президент Володимир Зеленски призова жителите на Донецка област да

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова жителите на Донецка област да
Коментари Харесай

Зеленски призова за бърза евакуация на Донецка област

Украинският президент Володимир Зеленски прикани жителите на Донецка област да се изтеглят допустимо най-скоро. „ Колкото повече хора изоставен Донецка област в този момент, толкоз по-малко хора ще има време да убие съветската войска “, сподели той. Междувременно Русия съобщи, че е поканила специалисти от Организация на обединените нации и от Червения кръст да проверяват гибелта на десетки украински пандизчии в затвор под контрола на проруските сепаратисти. Темата следи редакторът Елизабет Гогова:

Стотици хиляди хора не престават да живеят в регионите на Донбас, в които се водят яростни сражения. Това съобщи в късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. " Моля ви, евакуирайте се! ", прикани той:

Зеленски изясни, че към този момент има държавно решение за наложителна евакуация в Донбас и управляващите са организирали нужното под формата на конвой, логистична поддръжка и средства. Според него на този стадий от войната главното оръжие на Русия е терорът и по тази причина украинската страна се пробва оптимално да го ограничи. Президентът даде обещание и че ще бъдат открити всички виновни за бомбардировката против затвор в Еленовка, в който бяха арестувани украински бойци от Мариупол. При удара починаха към 40 души, а 120 бяха ранени.

Сепаратистите упрекнаха Киев, че е поразил пандиза с ракети. Украйна отхвърля да има отговорност и твърди, че съветската артилерия е обстрелвала пандиза, с цел да се прикрият издевателствата над хората в него.

От своя страна съветското министерство на защитата заяви, че е поканило специалисти на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст, с цел да проверяват гибелта на украинските бойци. Целта е да се организира обективно следствие на станалото.

Първият заместител непрекъснат представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски написа в Телеграм, че Русия чака генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш да отговори на нападението. По думите му съветските дипломати са уведомили генералния секретар по отношение на наличната информация " за отговорността на Украйна за нападението против следствения арест в Еленовка ", и също по този начин са " осъдили опитите на киевския режим да трансферира виновността за това закононарушение на Русия ".

На бойното поле Херсонска област остава главната цел на украинската контраатака на юг, като по данни на украинската войска през последното денонощие там са били унищожени два склада с муниции на съветските сили.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР