Украинският президент Володимир Зеленски приветства успешната евакуация на мирни граждани

...
Украинският президент Володимир Зеленски приветства успешната евакуация на мирни граждани
Коментари Харесай

Зеленски приветства успешната евакуация на мирни граждани от Азовстал

Украинският президент Володимир Зеленски приветства сполучливата евакуация на мирни жители от стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол и изрази вяра тя да продължи и през днешния ден, съобщи ДПА.

" Надявам се на следващия ден да бъдат изпълнени всички нужни условия, с цел да продължи евакуацията на хора от Мариупол ", съобщи президентът във видеообръщение довечера. Планът е евакуацията да стартира в 8 ч. локално време (5 ч. по Гринуич), добави той.

Русия разгласи, че десетки цивилни са пристигнали в село, което управлява. Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че огромна група също е на път към Запорожие, който е под контрола на Украйна.

Организацията на обединените народи удостовери, че в събота е почнала „ интервенция за евакуация на жителите взаимно с Червения кръст”. Украинските управляващи оповестяват, че след малко преустановяване съветският обстрел към завода е бил обновен в неделя.

„ Днес най-сетне успяхме да стартираме евакуацията на хората от „ Азовстал”. След доста седмици договаряния, след доста опити, разнообразни срещи, хора, позвънявания, страни, оферти. Най-накрая! Нямаше ден, в който да не се опитвахме да намерим решение, с цел да спасим нашите хора. Днес за първи път през всички дни на войната този жизненоважен кулоар проработи. За първи път в този регион имаше двудневно преустановяване на огъня. Успяхме да изведем повече от 100 цивилни - дами, деца. Които се бяха скрили от военните дейности в „ Азовстал”, разяснява Зеленски.

" Организирането на сходни филантропични коридори е един от детайлите на продължаващия преговорен развой ", означи Зеленски, като акцентира сложността на задачата. " Но без значение какъв брой мъчно беше, над 350 000 души бяха избавени от зони на бойни дейности ", добави украинският президент.

Във вечерното си послание към нацията Зеленски упрекна Русия, че " води война на изтребване " в Украйна, като уточни, че вчерашните удари са засегнали невоенни цели като хранилища за храни, зърно и торове, както и жилищни квартали, съобщи Асошиейтед прес.

Русия няма да завоюва нищо от нанесените на Украйна вреди, а ще се изолира още повече от останалата част на света, добави украинският президент. " Какъв би могъл да е стратегическият триумф на Русия в тази война? ", попита той. " Наистина не знам ".

Осем души са починали през вчерашния ден при съветския обстрел в Харковска и Донецка област, в това число четирима в град Лиман, съобщи Франс прес, като се базира на информация от губернаторите на двата района.

По-голямата част Лиман, град с 20 000 поданици преди началото на войната, беше евакуиран заради напредването на съветската войска, която към този момент окупира покрайнините му.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР