Украинският президент Володимир Зеленски подписа Закона за националните малцинства, който

...
Украинският президент Володимир Зеленски подписа Закона за националните малцинства, който
Коментари Харесай

Зеленски подписа закона за националните малцинства. Приемането му беше поискано от ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски подписа Закона за националните малцинства, който е едно от формалните условия за бъдещо присъединение на страната му към Европейския съюз.

Законът не разрешава дискриминирането против националните малцинства и подсигурява равни " цивилен, политически, обществени, стопански, културни и езикови права и свободи ", в това число право на обучение за малцинствата, както и свободното потребление на техния език.

В документа се показва, че тези права могат да бъдат лимитирани " в полза на националната сигурност ". Законът беше признат от Върховната рада при започване на декември, а в този момент към този момент е официализиран посредством подписа на Зеленски.

С приемането му се укрепват правата на няколко малцинствени групи на територията на страната, в това число и на българската диаспора. Българите са петата по бройка националност в Украйна и съставляват 0,42% от популацията, съгласно данните от преброяването през 2001 година В Украйна живеят още руснаци, беларуси, молдовци, поляци, унгарци и румънци.

От години Европейски Съюз упорства за промени в украинското законодателство, които да дават отговор на стандартите на Европейски Съюз.

Исканията породиха още през 2017 година по отношение на промени в просветителния закон на Украйна, с които се вкара наложително образование на украински език след 5. клас. В учебните заведения продължава да се учи майчин език, когато той е друг от формалния, в предучилищния и началния учебен курс. Забрани за потребление на роден език не са въвеждани, само че въпросната опорна точка настойчиво се популяризира от съветската агитация, която твърди, че смяната стеснява езиковите права на малцинствата.

Възражения против просветителните промени имаше и от страна на Унгария, която в продължение на години упорства Киев да одобри законодателство, гарантиращо отбраната на малцинствата.

От началото на съветската война в Украйна присъединението на страната към Европейски Съюз се трансформира в централен въпрос, а през юни. Пътят, който Киев би трябвало да извърви, с цел да стане пълновръстен член на Съюза, обаче е дълъг и включва редица промени.

⚡️ Volodymyr Zelenskyi signed the Law on Rights of National Minorities.

Approval of the document is one of the formal conditions for the accession of Ukraine to the EU.
— FLASH (@Flash_news_ua)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР