Украинският президент Володимир Зеленски подаде молба за включването на украинския

...
Украинският президент Володимир Зеленски подаде молба за включването на украинския
Коментари Харесай

Украйна иска да включи Одеса в списъка на ЮНЕСКО

Украинският президент Володимир Зеленски подаде молба за включването на украинския пристанищен град Одеса в листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

„ Трябва да изпратим явен сигнал, тъй че светът да не отмести взор, когато нашата обща история, нашата обща просвета, нашето общо завещание са унищожени “, сподели Зеленски във видеообръщение към Изпълнителния съвет на културната организация на Организация на обединените нации във вторник.

Президентът на Украйна се застъпи за запазването на историческия център на Одеса. Пристанищният град е " източник на просвета за милиони хора в разнообразни страни ".

Одеса е известна като " Перлата на Черно море ". Основан от съветската императрица Екатерина Велика, градът е прочут с монументалните си стълбища и зашеметяващата си архитектура от 19-ти век. Със своето голямо пристанище градът, учреден през 1794 година, към този момент играе специфична роля в Руската царска империя.

Откакто съветското навлизане в Украйна стартира през февруари, жителите на Одеса се борят да защитят структурите и постройките на града с чували с пясък и барикади. Включването в листата на международното завещание би основало разширена защитна зона. И Украйна, и Русия са подписали спогодба, която не разрешава на страните да унищожават културното и естествено завещание на други.

От началото на войната към този момент има няколко съветски набези над Одеса. Градът е стратегически значима цел за Москва през цялото време на нашествието. По думите на президента на Украйна, изумени са 540 обекта на културното завещание, културни институции и религиозни здания.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР