Украинският президент Володимир Зеленски освободи днес от поста главнокомандващия украинските

...
Украинският президент Володимир Зеленски освободи днес от поста главнокомандващия украинските
Коментари Харесай

Олександър Сирски е новият главнокомандващ на украинската армия

Украинският президент Володимир Зеленски освободи през днешния ден от поста главнокомандващия украинските въоръжени сили (ВСУ) военачалник Валерий Залужни и назначи на негово място командващия сухопътните сили Олександър Сирски, предадоха Ройтерс и Укринформ.

Зеленски се е срещнал персонално с ген. Залужни и му е благодарил за двете години защита на Украйна. В формалния си профил в обществената мрежа „ Телеграм “ той заяви, че е разискал със Залужни потребността от възобновяване на ВСУ. „ Времето за възобновяване е в този момент “, е подчертал президентът. Същевременно Зеленски добави, че е предложил на Залужни да остане част от неговия екип. 

Залужни съобщи, че е имал „ значим и сериозен диалог “ със Зеленски и че е взето решение за смяна на тактиката и тактиката на бойното поле. 

„ Задачите от 2022 година са разнообразни от дилемите през 2024 година Затова всичко би трябвало да се промени и да се приспособява към новите действителности “, написа в негово публично изказване. 

Зеленски и Залужни оповестиха промените в командването съвсем по едно и също време, което съгласно Ройтерс допуска, че са се координирали между тях, с цел да показват единение. 

Информацията за промяната на главнокомандващия беше доказана и от министъра на защитата на Украйна Рустем Умеров. 

„ Войната не може да остане същата. Войната се трансформира и изисква смяна. Нужни са нови способи и нови тактики. Днес е взето решение и би трябвало да променим командването на ВСУ “, съобщи министърът.

Генерал-полковник Олександър Сирски, който сменя Залужни от през днешния ден, командва сухопътните сили на Украйна от 2019 година Ръководи защитата на столицата Киев в първите месеци на съветската инвазия, съобщи Българска телеграфна агенция. През 2022 година управлява украинската контраатака, която изтласква съветските войски от Харков. През 2023 година командва защитата на град Бахмут в Донбас.

След разгласяване на новината за промяната на главнокомандващия тя бе коментирана от западните сътрудници на Киев. „ Един избран на избори водач би трябвало да взема решение кой да заема висшите чинове във военното командване. Ще продължим да поддържаме и украинското държавно управление, и  украинската войска “, съобщи съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. „ Това е решение на Украйна [...]. Ще продължим с поддръжката “, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ройтерс разяснява, че новината за промяната на командването на ВСУ следва месеци спекулации в украински и западни медии за разминавания сред Зеленски и Залужни, считан за народен воин от доста украинци поради съпротивата против съветската инвазия в страната, почнала преди близо две години.  Агенцията отбелязва, че промяната на главнокомандващия се случва, до момента в който Украйна минава през сложни времена на бойното поле, като бойците й се сблъскват с изострен дефицит на муниции, а Съединени американски щати задържат военната си помощ за воюващата страна. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР