Украинският президент Володимир Зеленски оповести доходите си за двугодишен период,

...
Украинският президент Володимир Зеленски оповести доходите си за двугодишен период,
Коментари Харесай

Зеленски публикува доходите си в подкрепа на борбата с корупцията

Украинският президент Володимир Зеленски оповести приходите си за двугодишен интервал, като изпитание за поощряване на прозрачността и премахване на необятно публикуваната корупция в Украйна.

В обява на президентския уеб страница Зеленски означи, че приходите му са намалели през 2021 година и още повече през 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна в края на февруари. Това е първият път, в който той обществено заявява приходите си, отбелязва Reuters.

През 2021 година семейство Зеленски регистрират приход от 10,8 млн. гривни (265 000 евро), което е с 300 000 евро по-малко от миналата година. Данните за 2021 година включват приход от продажбата на държавни облигации на стойност 130 000 евро.

През 2022 година приходът на фамилията спада още повече до 89 000 евро, защото то получава по-малко доходи от наеми на недвижими парцели, които има, поради войната.

Зеленски прикани държавните чиновници да оповестяват приходите си като част от напъните за унищожаване на корупцията, защото Украйна се пробва да извърши строгите условия за присъединение към Европейския съюз.

Западните съдружници, които дават оръжие и финансова помощ, както и органи като Международния валутен фонд, също желаеха гаранции за унищожаване на корупцията.

Миналия месец Националната организация за предварителна защита на корупцията на Украйна, един от няколкото органа, които се занимават с откриване и унищожаване на подкупите, отвори още веднъж за обществен надзор регистъра за заявените приходи.

Броят на жилищата, колите и другите активи на украинския президент не се е трансформирал. Според декларацията му има седем вписвания за жилища и две за транспортни средства - Range Rover и Mercedes, оповестява Kyiv Independent.

Зеленски разкрива приходите си, откакто Службата за сигурност на Украйна (СБУ) оповести огромна корупционна скица за покупки на оръжия на стойност към 37,5 млн. евро.

СБУ заяви, че петима чиновници са упрекнати в заграбване на държавни пари предопределени за закупуване на 100 000 минометни снаряда през август 2022 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР