Украинският президент Володимир Зеленски официално отговори на петицията Да се

...
Украинският президент Володимир Зеленски официално отговори на петицията Да се
Коментари Харесай

Зеленски нареди на премиера да реши въпроса с излизането на наборници от Украйна -

Украинският президент Володимир Зеленски публично отговори на петицията " Да се анулира възбраната за овакантяване на Украйна от мъже на възраст от 18 до 60 година и да се даде преимущество на наборната военна работа при готовност на доброволци ". Той към този момент е упълномощил на министър-председателя Денис Шмигал да прегледа повдигнатите в нея въпроси, заяви УНИАН.

Реакцията на президента се появи под самата петиция, която събра над 27 000 подписа на уеб страницата на президента.

Петицията получи нужния брой гласове още в края на май. Авторът й предлага по време на мобилизацията да се даде преимущество на доброволците и да се отворят границите за останалите.

Зеленски благодари както на създателя на петицията, по този начин и на тези, които са дали своят вот за нея. Той означи, че това е една от опциите за взаимоотношение сред управляващите и обществото.

" Според Конституцията на Украйна украинците в действителност са свободни да напущат нейните граници. Сега обаче в страната е въведено военно състояние, което е изключение от закона. И тези ограничавания могат да бъдат анулирани единствено след края на военното състояние в нашата страна ", акцентира президентът.

Същевременно той обърна внимание на въпроса за целта на набирането на доброволци. Зеленски съобщи, че за това е виновен кабинетът. Ето за какво той изиска от премиера Денис Шмигал да завърши предложенията, изразени от вносителя на петицията. По-специално:

- съблюдаване на конституционните права на украинците;

- попречване и откриване на корупция.

Последната точка се отнася както до работата на чиновниците на граничните контролно-пропускателни пунктове, по този начин и до центровете за набиране на личен състав и обществена поддръжка.

Зеленски даде обещание, че по-късно ще рапортува за резултатите от разглеждането на въпросите, повдигнати в петицията.

По-рано президентът реагира по-остро на петицията. По време на брифинг с полския президент Анджей Дуда Зеленски съобщи, че не е схванал изцяло до кого е адресирано писмото.

" Към мен, а може би тази петиция би трябвало да бъде адресирана до родителите на тези бойци, които защитаваха Украйна с цената на живота си. Когато през днешния ден 50 до 100 души могат да загинат в най-трудната ни посока, в посока Изток ", акцентира той.

В Украйна заминаването на мъже в наборна възраст е неразрешено най-малко до 23 август, когато е срокът на военното състояние. Министерството на вътрешните работи предложи напускането им да стане " платено ". По мнението на Виктор Андрусив, консултант на министъра на вътрешните работи на Украйна, мъжете би трябвало да заплащат държавна такса сред 3000 и 5000 $, с цел да пресекат границата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР