Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен

...
Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен
Коментари Харесай

Зеленски: Путин иска да повтори катастрофата от Чернобил

Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Москва, че прибягва до нуклеарен гнет и желае да повтори злополуката от Чернобил , откакто атомна електроцентрала беше подложена на обстрел по време на съветското настъпление, съобщи Франс прес.

" Привличаме вниманието на целия свят към обстоятелството, че нито една страна, с изключение на Русия , в никакъв случай не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството ", акцентира украинският държавен глава.

" Тази терористична страна прибягва сега до нуклеарен гнет ", прибавя Зеленски във видеозапис, оповестен от украинското президентство.

" Украйна има 15 атомни реактора. Ако има детонация, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това значи евакуация на Европа ", акцентира украинският президент. Той напомни, че злополуката в украинската АЕЦ " Чернобил “ засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. " Русия желае да повтори това и към този момент е на път да го повтори ", предизвести Зеленски.

Украинските управляващи оповестиха, че са съумели да изпратят пожарникари в нуклеарната централа Запорожие, където беше почнал пожар след обстрел от страна на съветските сили.

" Директорът на централата заяви, че нуклеарната сигурност е обезпечена ", съобщи във " Facebook “ Олександър Старух, шеф на военната администрация на украинската Запорожка област.

 

При пожара не е наранена жизненоважна техника, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските управляващи, съгласно които не е регистрирано повишение на нивото на радиация.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва със Зеленски във връзка пожара в централата. Американският държавен глава се причисли към апела на Зеленски към Москва " да спре всякаква военна активност в региона и да разреши на пожарникарите и службите за незабавна помощ достъп до обекта ", заяви Белият дом, представен от Ройтерс.

Последвайте Novinite.bg в и
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР