Украинският президент Володимир Зеленски обсъди в Киев с еврокомисаря по

...
Украинският президент Володимир Зеленски обсъди в Киев с еврокомисаря по
Коментари Харесай

Зеленски: Русия е повредила близо 40 процента от енергийната инфраструктура на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски разиска в Киев с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон въпросите за възобновяване на украинската енергийна инфраструктура и стабилизирането на работата на енергийната мрежа на Украйна след съветските ракетни удари, съобщи Укринформ.

Украинският президент благодари на еврокомисаря за визитата ѝ в Украйна точно в този миг, когато енергийната ѝ инфраструктура става обект на масирани офанзиви с ракети и дронове от страна на Русия.

Зеленски означи също ролята на Симсон за присъединението на Украйна към европейската енергийна мрежа ENTSO-E. Държавният глава подсети, че след присъединението си към нея Украйна е почнала да изнася електрическа енергия в Европа и може да стане един от гарантите за стабилността на енергийната система на Европейски Съюз.

" За страдание поради ударите с ракети и дронове-камикадзе от страна на Русия против нашата енергийна система прекъснахме този развой. Уверен съм обаче, че ще възстановим всичко и в по-спокоен миг, когато се стабилизира ситуацията с нашата енергийна система, ще продължим износа на електрическа енергия в Европа ", означи украинският президент.

Той осведоми еврокомисаря за последствията от съветските удари, които по думите му, съществено са развалили към този момент близо 40 % от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, в това число украински ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

Зеленски в детайли описа на еврокомисар Симсон за нуждата от възобновяване на енергийната инфраструктура и прикани Европейската комисия да играе координираща роля в при привличането на помощ от страна на страните членки на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР