Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че Киев е готов

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че Киев е готов
Коментари Харесай

Зеленски: Готови сме да продължим износа на зърно през Черно море и без съгласието на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през вчерашния ден, че Киев е подготвен да продължи износа си на зърно през Черно море, макар оповестяването от Москва на „ де факто “ края на съглашението за тези доставки, съобщи Франс прес.

„ Дори и без Русия би трябвало да се направи всичко, с цел да можем да използваме този кулоар (за износ) през Черно море. Ние не се опасяваме “, сподели Зеленски в мнения, споделени от неговия представител Сергий Никифоров във Facebook.

В ежедневното си видеообръщение, излъчено нощес, Зеленски добави, че е изпратил „ публични писма до турския президент (Реджеп Тайип) Ердоган и до генералния секретар на Организация на обединените нации (Антониу) Гутериш, с цел да им предложи да продължат “ износа.

„ Украйна, Организация на обединените нации и Турция могат взаимно да обезпечат действието на продоволствения кулоар и инспекцията на корабите “, увери Зеленски.

По-късно през вчерашния ден той написа в Телеграм, че е провел телефонен диалог с Гутериш, с който се е споразумял да работят дружно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море, показва Ройтерс.

По думите на Зеленски съвсем 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по съглашението, подписано през юли 2022 година от Украйна и Русия с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Москва разгласи през вчерашния ден " де факто " края на това значимо съглашение за международното доставяне със зърно, няколко часа след нощна офанзива на украинската войска с морски дронове против Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Руската федерация.

Русия подлага на критика пречките пред личния си експорт на храни и торове, усложнен от глобите. Тя също по този начин упреква богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския експорт, предопределен за разрастващите се страни.

Володимир Зеленски, в противен случай, удостовери, че „ 60 % от размерите “ на украинския зърнен експорт са изпратени в Африка и Азия.

Според данни на Организация на обединените нации трите съществени страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР