Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената
Коментари Харесай

Зеленски посети наводнената Херсонска област след взривяването на язовир Каховка

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през днешния ден, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е разискал обстановката след разрушаването на язовира край Нова Каховка.

" Обсъдени бяха доста значими въпроси: оперативната конюнктура в региона в следствие от бедствието, евакуацията на жителите от зони на евентуални наводнения, справяне с следствията от изключителната обстановка, породена от детонацията, образуване на поддръжка за наводнените региони ", написа Зеленски в " Телеграм ".

Той добави, че са били разисквани и изгледите за възобновяване на екосистемата в района, както и оперативната военна обстановка.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на към 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала. 



Москва, която предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, и Киев се обвинват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което докара до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от опустошения язовир и ВЕЦ-а, заяви през днешния ден пред съветската държавна медия, че петима от седемте поданици, оповестени за изчезнали след бедствието, са починали. Останалите двама души са открити и се поставят старания, с цел да бъдат евакуирани, добави Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от ръководените от Русия територии по поречието на Днепър, по този начин и от тези, ръководени от Украйна. Река Днепър се трансформира в част от фронтовата линия сред съветските и украинските сили във войната, която продължава към този момент повече от 15 месеца, прецизира Асошиейтед прес.



Все още не са изяснени същинските мащаби на бедствието в региона, в който са живели повече от 60 000 души.

Разрушаването на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) е довело до наводняването на над 600 кв. км в южната част на Украйна - както на следения от силите на Киев десен бряг на река Днепър, по този начин и на левия бряг, следен от руснаците, заяви Франс прес, като цитира украинския губернатор Олександър Прокудин.

" Шестстотин кв. км са наводнени в Херсонска област, като 32% се намират на десния бряг, а 68% на левия ", разгласи той в обществените мрежи.



" На левия бряг - обстановката е извънредно тежка: хората страдат освен от високото ниво на водата, а и от съветския гнет и нежеланието на окупаторите да оказват помощ на хората ", акцентира Прокудин. Той добави, че към тази заран междинното ниво на водата в региона е било 5,61 м.

Прокудин означи, че евакуацията от потопения регион продължава макар непрекъснатия обстрел от страна на съветските сили. " Към 6 часа сутринта рисковата територия напуснаха 1999 души ", добави той.

Хората, намиращи се в пунктовете за краткотрайна помощ, са изтощени, само че разполагат с храна и всичко належащо, добави губернаторът.

Според информация на украинската Служба по изключителните обстановки, от наводнените територии са евакуирани 1995 души, от които 103 са деца. От избавяне са имали потребност 334 души, в това число 15 деца.

" По предварителни данни общо са залети 20 обитаеми места и 2629 жилища на десния бряг на Днепър ", съгласно известието.

В ликвидирането на следствията вземат участие 1850 души и над 345 машини.
ТЕМА преди 19 часа 2089 преди 23 часа 1998 преди 2 дни 2479
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР