Украинският президент Володимир Зеленски измоли от Великобритания Сянката на бурята

...
Украинският президент Володимир Зеленски измоли от Великобритания Сянката на бурята
Коментари Харесай

Зеленски готов да атакува Крим с британски ракети. Принуждават Русия да нанесе удари по бази на НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски измоли от Англия " Сянката на бурята " - ракети за бомбардировки над Крим. НАТО ще върви към ескалация на спора и към необятно присъединяване на своята авиация във войната. Как може да отговори Русия?

В радиус от 350 благи

Обиколката на Зеленски във Англия се оказа продуктивна. В шапкатаму беше хвърлено надали не повече, в сравнение с самият той очакваше. Английският вестник Sun - издание чисто " жълто ", само че никога лишено от осведомени източници, осведоми своите читатели:

Сред английските ракети с огромен обхват, които биха могли да стигнат до Украйна, ще бъде Storm Shadow за блиц-деокупация на Крим.

Е, за " деокупацията " – това те го приказват, да речем, от агитационен екстаз, само че за обсега на ракетите, които в този момент ще отидат в Украйна, всичко е правилно. Крилатите ракети Storm Shadow, съгласно всички изявления, могат да доближат скорост до 600 благи в час (около 965 км/ч) и могат да унищожават цели на разстояние до 350 благи (около 560 км). Те са предопределени за потребление от самолети - тъй че решението да бъдат доставени в Украйна евентуално значи и доставка на самите щурмови самолети в границите на релативно малко време.

Зеленски в детайли изясни на английската общност за какво му е належащо това оръжие:

Това ще ни разреши да принудим злото да се отдръпна изцяло от страната ни, като унищожим въздушните му бази надълбоко в окупираните територии.

Преведено на естествен съветски: злото в очите на НАТО сме ние. И като се има поради информацията, която идва от разнообразни източници, става дума за това, че английските ракети са предопределени да нападат Крим. От позиция на НАТО по този метод възбраната за бомбардиране на територията на Русия няма да бъде нарушена - защото те считат тази територия за украинска.

Повратната точка във войната е близо

Защо тъкмо в този момент, а не по-рано и не по-късно, се взема решение за доставяне на Украйна с тези ракети и като цяло с повече далекобойни оръжия? Защо, като цяло, НАТО върви към ясна ескалация на спора с Русия и рискува да разшири географията на този спор - макар обстоятелството, че публичното мнение в тези страни искрено се опасява от директен конфликт с Русия?

Отговорът на този въпрос се намира елементарно в изявленията на президента на Полша, страната, която най-вече желае и е най-подготвена за конфликт с Русия, Анджей Дуда. Почти по едно и също време с появяването на информация за доставката на Украйна на ракети Storm Shadow Дуда сподели:

Ако не изпратим военно съоръжение в Киев през идващите седмици, Путин може да завоюва.

Разбира се, Дуда имаше поради освен ракетите. Поглеждайки обратно към предходните му изказвания, е елементарно да се види, че той приказва най-вече за танкове Leopard и F-16. Но въпросът не е в листата с съответни типове оръжия. Факт е, че на Запад възприемат обстановката на украинския фронт като сериозна. Колкото по-далеч, толкоз по-често там се появяват специалисти, които оповестяват за иден прелом в хода на военните дейности.

Например, на 7 февруари в Geopolitical Futures подобен прочут специалист като Джордж Фридман написа: заради слабостта на украинската войска в близко бъдеще може да настъпи повратна точка в хода на военните дейности. Според Фридман:

Сегашната уязвимост на украинската войска се дължи на неналичието на ракети с по-голям обхват.

Тоест политици, специалисти и самият Зеленски приготвят и тласкат Запада да разшири гамата от оръжия, доставяни на Украйна. Няма подозрение, че доставките в действителност ще стартират. Остава единствено да забележим дали силите на Запада, благодарение на тези ракети, ще съумеят да забавят пробива - т.е. разпадането на украинската войска, в настоящия й тип, изцяло основана, подготвена, готова и въоръжени от Запада - от което Дуда и Фридман се опасяват.

Реципрочен ход - по кое време, къде и какъв брой?

До каква степен новите ракети в действителност могат да трансформират обстановката на бойното поле? Сред изказванията на специалисти се откроява коментарът на Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията. Джабаров показва, че разбирайки, че Крим по този начин или другояче няма да бъде върнат, врагът може да стартира да нанася масирани ракетни удари, ориентирани към заличаване на инфраструктура и други сериозни обекти.

" Предвид сериозността на обстановката би трябвало да се реорганизираме и унищожим новите типове оръжия незабавно щом се появят на територията на Украйна. Концентрирайте се върху отстраняването на железопътни линии и гари. В този случай даже тези ракети с огромен обхват няма да съставляват огромна опасност за нас ", споделя Владимир Джабаров.

Изявленията на Министерството на защитата за хода на военните дейности от 10 февруари дават вяра, че това ще бъде по този начин:

В резултат на масираните удари на 10 февруари беше спряна работата на енергоемките предприятия от военно-промишления комплекс на Украйна, както и прехвърлянето на задгранично оръжие в зоната на бойните дейности.

Ясно е, че това, което се прави в този момент, не е задоволително. Разширяването на западните доставки за Украйна значи увеличение на западното присъединяване във военните дейности и изисква неофициален и неравномерен отговор. Какъв може да бъде този отговор?

Международният специалист Алексей Пилко отбелязва в своя телеграм канал, че ударите на Русия в региона на Одеса и Николаев значат точно „ желанието да се попречва доставката на западна военна техника за потребностите на Въоръжените сили на Украйна “. Същият Пилко, анализирайки обстановката, задава въпроса:

Най-вероятно самолетите западно произвеждане, трансферирани в Украйна в бъдеще (и това несъмнено ще се случи), няма да бъдат основани на украинска територия. И ще стартират да летят от летищата на околните страни от НАТО. В тази връзка въпросът е дали в този случай политическото управление на Русия ще реши да даде заповед за заличаване на военновъздушните бази на алианса?

Много, в случай че не всичко, зависи от това какъв брой бързо ще отговорим на този въпрос и какъв ще бъде този отговор.

Какво следва от това

Анализирайки мненията и действителните дейности на политиците и специалистите от НАТО разбирате, че в действителност те не чакат да „ победят Путин “ и „ унищожат Русия “. Тяхната цел през днешния ден е да удължат оптимално бойните дейности в Украйна - очевидно с цел да изтощят Русия с вярата, че глобите ще стартират да работят - и самите руснаци ще спрат настъплението.

В същото време те, несъмнено, въобще не съжаляват украинците, украинските бойци са консуматив за войната. Но за актуалните оръжия им е тъпо - тъй като са скъпи и тъй като производството им лишава доста време. А също и тъй като производството на всяка последваща ракета, заради същите наказания, които са наложени на Русия, към този момент коства повече от предходната.

Курсът на деяние, който диктува такова схващане на тактиката на Запада, е терористичен. Те ще се опитат да ударят Русия, не толкоз дейно от военна позиция, колкото мъчително. Виждаме по какъв начин те ползват тази тактика през цялата война – съвсем 9 години се водят безсмислени удари против цивилни в Донбас. Сега сме застрашени със също толкоз безсмислени и също толкоз безчовечен удари против Крим.

Русия би трябвало да приготви унищожителен отговор на тези закани.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР