Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му бяха посрещнати с

...
Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му бяха посрещнати с
Коментари Харесай

Зеленски посети Полша, за да благодари на съюзника и да се срещне с украинци

Украинският президент Володимир Зеленски и брачната половинка му бяха посрещнати с военни почести в Полша в сряда при започване на държавно посещаване, което е предопределено като жест на признателност към прилежащата нация за нейната решаваща поддръжка в отбраната на Украйна против нашествието на Русия , оповестява „ Асошиейтед прес “.

Посещението е необичаен опит за Зеленски да излезе от Украйна, откогато Русия нахлу през февруари 2022 година Въпреки че следва такива в Съединените щати, Англия, Франция и Белгия, то се отличава от останалите, тъй като беше оповестено авансово, без да е в загадка пътешестване. Необичайно е също, че към президента се причисли първата дама Олена Зеленска . Марчин Пржидач, началник на външнополитическата работа на полския президент Анджей Дуда, разказа това като първото сходно посещаване на Зеленски от началото на войната.

На гала по посрещане в двора на кралския замък, до момента в който Дуда и първите дами на двете страни бяха облечени в публично облекло, Зеленски носеше присъщия си мрачен суичър и панталони в цвят каки в символ на поддръжка за борбата на Украйна .

Докато пътуванията на Зеленски през февруари предходната година до Лондон, Париж и Брюксел бяха част от устрема му за военни самолети и за участие на Украйна в Европейския съюз и НАТО , а визитата му във Вашингтон през декември предходната година имаше за цел да укрепи политическата поддръжка на Съединени американски щати, пътуването до Варшава имаше за цел главно да благодари на страна, която е била интернационална мажоретка за Украйна.

Полша , ситуирана на източния фланг на НАТО, се усеща изключително застрашена от Русия и е един от водещите бранители на даването на военна помощ .

Посещението също хвърли светлина върху възходящата интернационална роля на Полша в новия ред на сигурността , който се появява след експанзията на Русия против Украйна.

Полша, която е член на НАТО и Европейския съюз, модернизира армията си с поръчки на танкове и друго съоръжение от американски и южнокорейски производители, до момента в който Съединените щати също ускориха военното си наличие в Полша.

Варшава е основен съдружник на Украйна след пълномащабното навлизане на Русия предходната година, като също по този начин се трансформира в център за пренос на филантропична помощ и оръжия в Украйна.

Зеленски е пътувал през Полша при другите си пътувания, само че до момента не е поставял Полша във фокуса на някоя от визитите си.

Зеленски би трябвало да се срещне с Дуда и премиера Матеуш Моравецки, да участва на стопански конгрес , фокусиран върху възобновяване на Украйна , и да се срещне с някои от украинците, намерили леговище в Полша. Полша е основна дестинация за украинските бежанци, изключително тези, които желаят да останат близки, тъй като възнамеряват да се върнат или желаят да могат да посетят близки.

Повече от 1,5 милиона украинци са се записали в полското държавно управление от началото на войната, присъединявайки се към огромен брой украинци, които към този момент са пристигнали през последните години за работа. Точният брой на украинците, присъстващи в страната във всеки един миг, е невероятно да се мери, изключително като се има поради, че мнозина се движат напред-назад.

Но визитата на Зеленски идва и в внимателен миг , когато полските фермери стават все по-ядосани, тъй като украинското зърно , което е влезнало в Полша, е основало пренасищане, причинявайки спад на цените .

Зърното е предопределено единствено за предпазване и пренос през Полша, с цел да доближи интернационалните пазари в Северна Африка и Близкия изток. Но фермерите в Полша споделят, че зърното вместо това остава в Полша, заема място в силозите и навлиза на локалните пазари, причинявайки локалните цени да падат за фермерите. Румънски и български фермери споделят, че са изправени пред същия проблем.

Пшидач призна в мнения пред кореспонденти, че въпросът е провокирал напрежение и сподели, че това ще бъде тематика на диалозите в сряда.

Гневът на фермерите се обрисува като главоболие за държавното управление на Моравецки преди общите избори през есента, изключително откакто неговата консервативна ръководеща партия, Право и правдивост, получава огромна част от поддръжката си в селските региони.

Час преди Дуда да приветства Зеленски, полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик, който беше в центъра на гнева на фермерите, подаде оставка от поста си.

В Украйна военните управляващи обявиха в сряда, че съветските сили през предходните 24 часа са нанесли 47 въздушни удара, три ракетни удара и 42 офанзиви от многократни ракетни установки.  Най-малко четирима цивилни бяха убити и 16 други ранени през този интервал, оповестиха от кабинета на украинския президент.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР