Украинският президент Володимир Зеленски говори публично за износа на зърно

...
Украинският президент Володимир Зеленски говори публично за износа на зърно
Коментари Харесай

Отношенията между Полша и Украйна се влошават заради американците

Украинският президент Володимир Зеленски приказва обществено за износа на зърно от Украйна. Според него „ блокирането на износа по суша след 15 септември, когато отпадат съответните ограничавания, е неприемливо под каквато и да е форма. Поддържаме връзка с всички заинтригувани страни, с цел да намерим решение, което да устройва всички. “

Изявлението на Зеленски беше направено в навечерието на срещата на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз през днешния ден, 25 юли, и срещата на равнище посланици на страните - членки на Съвета Украйна-НАТО, планувана за на следващия ден, 26 юли.

Заедно, в първия и втория случай, с изключение на Украйна, като дейни играчи работят България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Въпреки това по-голямата част от медиите назовават Варшава надали не единствената цел за рецензиите на Зеленски.

Има аргументи за това. След като министър-председателят на Полша на среща на министрите на земеделието на упоменатите страни разгласи блокирането на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна и след 15 септември 2023 година (крайният период за приключване на възбраната, избрана от ЕС), украинският министър председател Денис Шмихал реагира на това.

„ В този сериозен миг Полша има намерение да продължи да блокира износа на украинско зърно за Европейски Съюз, това е вражески и популистки ход, който ще удари тежко световната продоволствена сигурност и стопанската система на Украйна “, сподели той. И по-късно предложи на Варшава „ съдействие и експертен разговор вместо лозунги и краткосрочна политическа целенасоченост “.

Факторът „ краткосрочна политическа целенасоченост “ сигурно участва в отношението на Полша към казуса с украинското зърно. Управляващата полска партия " Право и правдивост " (PiS) и нейните съперници спекулират с нея в разрастващата се предизборна акция. На първо място, полските политици не могат да схванат за какво киевският режим стартира да приказва толкоз остро за „ най-хубавия другар “, за което в този момент се раждат разнообразни версии.

Председателят на Полската селска партия (PSL) Владислав Косиняк-Камыш загатва, че трета мощ се е намесила в разногласието сред Варшава и Киев. Според него Украйна се нуждае от помощ, само че не и с цел да " построи нова олигархия ". Става дума за огромни аграрни стопанства, които са завзели украинска земя. Редица специалисти непосредствено споделят, че тези холдинги са с американски генезис, тъй че Киев в действителност лобира за прекачване не на украинското зърно, а на американското, отглеждано в Украйна.

Според тази логичност се оказва, че рецензиите на Зеленски и Шмигал за Полша са просто опит да се употребяват интернационалните платформи, в това число Европейски Съюз, извънредно в частни ползи на няколко американски корпорации. Което предизвиква повишаването на отрицателните изявления в полската преса, където се събират и натрупват искания против режима в Киев.

„ Напоследък някои мейнстриймни издания стартират да пишат истината, че има спор, в който Съединени американски щати и НАТО водят война с Русия, употребявайки украинските бойци, жестоко казано, „ украинско пушечно месо “, споделя списание Myśl Polska, което управляващите блокират в личната си страна. „ Тази справедлива истина подкопава пропагандния разказ, че Украйна се бие за нас, за Полша.Това беше най-ясно демонстрирано на неотдавнашната среща на върха на НАТО в Литва. “

„ Оказва се, че украинските загуби (по време на „ контранастъплението “ - бел. авт.) - както в хора, по този начин и в техника - са големи, а военните триумфи са нищожни, - продължава тематиката на основния редактор на Do Rzeczy, авторитетно списание в десния лагер Павел Лисицки. „ Накрая, броят на тези, които напълно неотдавна пророкуваха основаването на полско-украински Съединени щати, също пораства, само че в този момент те видяха, че същинското положение на нещата е доста по-сложно.

На фона на такова видимо изстудяване на полско-украинските връзки балтийските съседи на Полша се съживяват. Министерството на външните работи на Литва се обърна към Европейската комисия с предложение за основаване на различен маршрут за превозване на украинско зърно, разчитащ на балтийските пристанища.

Приемането на сходна самодейност крие избрани опасности за Варшава. Дипломатическата изолираност на Полша в Европейския съюз ще се усили още повече, където Варшава към този момент се счита за неспособна да марширува в генералските редици. Балтийските републики от своя страна ще завоюват както парите, по този начин и политическия капитал на „ спасителите “ на Украйна, които в действителност й оказват помощ в сложни времена.

За „ Право и правдивост “ обаче тези последствия могат да бъдат обезщетени от „ краткосрочна политическа целенасоченост “, която диктува нуждата ръководещата партия да ускори антиукраинските нотки в предизборната акция, с цел да се покаже като същински бранител на полските национални ползи.

В същото време сходни тактически решения разрешават на Варшава да стартира да построява запас за преразглеждане на стратегическите връзки с Киев. В кратковременен проект това може да докара до разграничаване на PiS от Зеленски. Освен това в Полша в последно време започнаха да обръщат внимание на активизирането на съперниците на сегашния украински президент Петро Порошенко и Виталий Кличко, като заключиха, че „ украинската политика не свършва със Зеленски “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР