Украинският президент Володимир Зеленски е провел заседание на Ставката на

...
Украинският президент Володимир Зеленски е провел заседание на Ставката на
Коментари Харесай

Зеленски реши да продължи битката за Бахмут. Заравят окопите в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски е провел съвещание на Ставката на висшия главнокомандващ, по време на което всички членове на Ставката са се изказали в интерес на продължаването на отбраната на Бахмут, гласи известие уеб страницата на президентската канцелария на Украйна.

" След като разгледаха развиването на отбранителната интервенция в Бахмут, всички членове на Ставката показаха обща позиция по отношение на по-нататъшното удържане и защита на града ", се споделя в известието.

Обсъдена е и доставката на оръжие и муниции за частите на фронтовата линия, доставката на военно съоръжение от съдружниците и разпределението му сред войските.

Същевременно се появи информация, че с цел да задържи град Артьомовск (както в Русия назовават Бахмут), Киев е събрал там от 7000 до 10 000 свои бойци. Това сочат съгласно ТАСС калкулации на Алти Алаудинов, пълководец на специфичните сили " Ахмат " и зам.-командващ корпус в Народната милиция на така наречен Луганска национална република, чиято анексия Москва разгласи през септември, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пред телевизия " Росия-1 ", Алаудинов прави спогодба, че не може да каже какъв брой украински бойци са ликвидирали там до момента съветските сили, само че съгласно него украинските войски в региона " търпят доста огромни загуби всеки ден " и " естествено умират със стотици и стотици ".

В момента съветската войска напълно е блокирала Бахмут, твърди сепаратисткият пълководец.

" Разбираме, че съперникът (силите на Киев, б. р.) възнамерява удар за да деблокира самия Артьомовск, за задачата бяха съсредоточени три групи, само че за момента те не съумяват да го създадат ", декларира Алаутдинов.

Междувременно стана известно, че Киев ще демонтира част от отбранителните си заграждения. Заплахата от сражения в столицата към този момент е минимална, настояват управляващите.

Киевската военна администрация, взаимно с украинските военни, ще демонтира част от загражденията, които се появиха в столицата след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Това беше обявено в формалния канал на военната администрация в Telegram.

В началото на войната във всички елементи на Киев се появиха заграждения от бетонни блокове и чували с пясък, окопи и блиндажи. Но защото директната опасност от военни дейности в Киев към този момент е минимална, отбранителните уреди ще бъдат отчасти отстранени.

" Някои пътни заграждения и инженерни уреди ще останат функционални; част от инженерните заграждения ще преминат в " латентен " режим; други инженерни заграждения ще бъдат изцяло демонтирани ", съобщи началникът на градската военна администрация Сергей Попко.

За разтоварване на столичните пътища ще бъдат отстранени пътните заграждения, ще бъдат изнесени бетонни блокове, чували с пясък и противотанкови изкопи, ще бъдат засипани траншеи и демонтирани блиндажи.

" Но апелирам никой да не не помни - войната в Украйна продължава! Никой не е премахнал изцяло военната опасност от северното направление. Освен това в столицата на една страна, която е във война, би трябвало да се извършват и други задания по сигурността ", сподели Попко.

На фона на протичащото се полският министър-председател Матеуш Моравиецки съобщи, че Полша може да даде на Украйна останалите си изтребители МиГ-29 от руската ера през идващите четири до шест седмици.

Според полската преса Моравецки е споделил това на конференция, когато е бил помолен да разяснява неотдавнашното изказване на полския президент Анджей Дуда по отношение на МиГ-овете.

На 8 март в изявление за Си Ен Ен Дуда съобщи, че Полша може да даде на Украйна изведените от употреба МиГ-29.

Военните наблюдаващи допускат, че поляците към този момент са дали на украинците няколко МиГ-а предходната година - евентуално за аварийни елементи за същите изтребители, с които разполага украинската войска.

Според открити източници до предходната година Полша е разполагала с 29 изтребителя МиГ-29. Планира се те да бъдат сменени с нови изтребители южнокорейско производство; също така Полша към този момент експлоатира американски F-16 и е поръчала от Съединени американски щати 32 от най-модерните многоцелеви бойни самолети F-35.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР