Украинският президент Владимир Зеленски беше номиниран за Нобелова награда за

...
Украинският президент Владимир Зеленски беше номиниран за Нобелова награда за
Коментари Харесай

Номинираха Зеленски за Нобелова награда за мир

Украинският президент Владимир Зеленски беше номиниран за Нобелова премия за мир. Европейски политици се обърнаха към комисията по награждаването.

Ето какво се споделя в отворено писмо до Нобеловия комитет.

„ Смелите украински мъже и дами се борят за опазване на демокрацията и самоуправлението. От непокорния демократично определен президент на Украйна Владимир Зеленски до мъжа, който със сълзи се сбогува със фамилията си, с цел да се бори за страната си. Хората в Украйна се борят против силите на авторитаризма. Нашите думи за съчувствие и поддръжка мъчно могат да оправдаят жертвите, които вършат в името на правилата на правата на индивида и мира ", се споделя в писмото.

Струва си да се означи, че всички номинации трябваше да бъдат направени до 1 февруари, само че европейските политици упорстват за кандидатурата на Зеленски и желаят удължение на периода за кандидатстване до 31 март.

„ Въпреки че разбираме, че това е нарушаване на процедурата, ние имаме вяра, че това нарушаване е целесъобразно от сегашната невиждана обстановка. Нашият либерален дълг е да се противопоставим на авторитаризма и да поддържаме хора, които се борят за народна власт и правото си на самоуправление “, обясниха позицията си европолитиците.

През 2021 година Нобеловата премия за мир си поделиха Дмитрий Муратов, основен редактор на съветското опозиционно издание " Новая газета ", и филипинската журналистка Мария Реса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР