Украинският президент ще подпише до дни указ, с който формално

...
Украинският президент ще подпише до дни указ, с който формално
Коментари Харесай

Най-вероятна дата за предсрочните избори в Украйна е 21 юли

Украинският президент ще подпише до дни декрет, с който официално ще разпусне Народното събрание и ще дефинира дата за предварителни избори, сподели в телевизионно изказване негов консултант, представен от Асошиейтед прес.

Андрий Богдан изрази вяра, че Върховната Рада (парламентът) ще гласоподава промени в изборния закон, преди да бъде разпусната. Според него най-вероятна дата за изборите към този момент се обрисува 21 юли.

Броени минути откакто встъпи през вчерашния ден в служба, новоизбраният президент Володимир Зеленски изненадващо разгласи, че разпуска Народното събрание, в който доминират съдружници на досегашния държавен глава Петро Порошенко. Тази заран Зеленски се срещна с политически водачи в Народното събрание, с цел да разиска с тях разпускането на Народното събрание и идващите политически ходове.

Според Богдан при днешните съвещания с президента съвсем всички парламентарни групи са се съгласили с разпускането на Радата и с изключителните избори. " Ние считаме, че това ще бъде значима крачка към възобновяване на Народното събрание и попълването му с нови прогресивни лица, които имат предпочитание и опция да работят за Украйна ", сподели Зеленски.

Съветникът добави, че на следващия ден може да се състои изключително пленарно съвещание на Радата, на което да се прегледат промени в изборното законодателство. Вероятно ще се премине към напълно пропорционална система по партийни листи, като бъде анулирана досегашната смесена система, при която 50 % от депутатите в Радата се избират мажоритарно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР