Украинският президент Петро Порошенко заяви, че благодарение на новопостроения газопровод

...
Украинският президент Петро Порошенко заяви, че благодарение на новопостроения газопровод
Коментари Харесай

Порошенко: Украйна ще получава природен газ от Азербайджан посредством нов газопровод през България и Румъния



Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че с помощта на новопостроения газопровод Трансанадолския газопровод (TANAP) Украйна ще може да диверсифицира доставките си на газ през териториите на България и Румъния, оповестява уеб сайтът ukrinform.net.

Това негово изявление беше реалност във вторник, 12-ти юни, по време на формалната гала и с негово присъединяване за стартирането в Турция на Трансанадолския газопровод TANAP, която гала излъчваше онлайн по украински телевизионни канали.

" Украйна поддържа този план с безусловно всички вероятни запаси и ние ви благодарим за това. Днес се споразумяхме, че с огромно наслаждение Украйна ще диверсифицира енергийните си доставки и ще получава естествена газ през този газопровод през България и Румъния. Благодаря ви доста за това ", уточни Порошенко.

Държавният глава увери, че Украйна постоянно ще поддържа стопански ефикасни европейски начинания за диверсификация на източниците на енергийни доставки.

" Моята страна ще употребява изцяло този план, с цел да обезпечи конкурентоспособността в целия Европейски Съюз. Разчитаме на Турция и Азербайджан за гарантиране на енергийните запаси на Украйна посредством различни пътища. Убеден съм, че в близко бъдеще ще открием оптимални благоприятни условия за привличане на природен газ от Каспийския басейн, от Азербайджан и то освен до Украйна, само че и до целия район, който е обвързван с Украйна посредством системата от газопроводи ", акцентира Порошенко.

В същото време той напомни, че този газопровод е основен детайл от Южния газов кулоар и акцентира, че с помощта на неговия старт " целият район ще може да има по-голяма сигурност и по-широки енергийни вероятности ".

Порошенко също по този начин сподели, че планът TANAP способства за енергийната сигурност на Европа, диверсификацията на източниците на енергийни доставки за Европа и за нейната конкурентоспособност.

Газопроводът ТАНАП е газопровод от Азербайджан, който минава през Турция до Европа. Той е предопределен за превозване на газ от региона на Шах Дениз в Азербайджан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР