Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна

...
Украинският президент Петро Порошенко обяви днес създаването на автокефална православна
Коментари Харесай

Президентът на Украйна обяви създаването на автокефална църква

Украинският президент Петро Порошенко разгласи през днешния ден основаването на автокефална православна черква в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.
 Порошенко изиска преустановяване на контракта за дружба и съдействие с Русия  Украйна вкарва позволителен режим за влизането на задгранични публицисти в Крим
" Поздравявам всички със основаването на автокефална поместна православна черква на Украйна, учредена преди малко в (църквата) " Света София ", уточни Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

" Този заветен ден ще влезе в историята като денят на основаването на обединена автокефална черква в Украйна. Ден на нашата дефинитивна самостоятелност от Русия ", добави президентът, представен от Франс прес.

" Каква ще бъде тази черква? Това ще бъде една черква без Путин ", добави той и сподели: " Украйна няма да пие повече московската отрова от потира на Москва. "

Участниците в днешния съединителен църковен събор в Киев избраха отпред на поместната украинска православна черква митрополит Епифаний от Киевската патриаршия, оповестява ТАСС.

Епифаний е на 39 години и е считан за доближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отстранен от Руската черква, преди да бъде оправдан от Константинополската патриаршия през октомври, отбелязва Франс прес.

Малко прочут на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 година в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на доста авторитетни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, добавя Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за свещеник през 2009 година и за архиепископ четири години по-късно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР