Украинският премиер Денис Шмигал определи решението на Полша да разшири

...
Украинският премиер Денис Шмигал определи решението на Полша да разшири
Коментари Харесай

Киев негодува срещу Полша: Искането да се удължи забраната за внос на зърно е неприятелско и популистко

Украинският министър председател Денис Шмигал дефинира решението на Полша да разшири възбраната върху износа на украинско зърно за Европейския съюз като " вражески и популистки ход ", заяви " TVP World ".

„ По време на този сериозен миг Полша има намерение да продължи да блокира износа на UA (украинско) зърно за Европейски Съюз. Това е вражески и популистки ход, който ще засегне съществено световната продоволствена сигурност и стопанската система на Украйна “, написа той в Туитър.

Пет страни от Европейски Съюз, в това число България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, желаеха възбраната на Европейския съюз за импорт на зърно от Украйна да бъде удължена най-малко до края на годината на среща на върха през вчерашния ден, напомня БГНЕС.

Европейската комисия съобщи по-рано през днешния ден, че не е получавала искане за удължение на краткотрайните ограничавания против украинския аграрни импорт.

Настоящата възбрана изтича на 15 септември.

" Полша няма да анулира възбраната на 15 септември, даже в случай че Европейски Съюз не се съгласи с удължаването й ", сподели министър председателят на Полша Матеуш Моравецки след срещата на министрите на земеделието на петте страни през вчерашния ден.

Шмигал прикани сътрудниците на Украйна и Европейската комисия да обезпечат безпрепятствения експорт на всички украински селскостопански артикули за Европейски Съюз.

„ Това е акт на взаимност освен с Украйна, само че и със света, който разчита на нашето зърно “, сподели той.

Поддържането на износа е значимо за Украйна, изключително откакто Русия се отдръпна от договорка, позволяваща безвредни доставки на украинско зърно през Черно море.

Износът на селскостопански артикули е от решаващо значение за стопанската система на Украйна, съставлявайки към 12% от брутния вътрешен артикул преди нашествието на Русия през февруари 2022 година и към 60% от целия експорт. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР