Украинският премиер Денис Шмигал лично пое ангажимент пред вицепремиера Екатерина

...
Украинският премиер Денис Шмигал лично пое ангажимент пред вицепремиера Екатерина
Коментари Харесай

Премиерът на Украйна се ангажира с откриване на българското училище в Одеса

Украинският министър председател Денис Шмигал персонално пое ангажимент пред вицепремиера Екатерина Захариева за бързо разкриване на държавно българско приблизително учебно заведение в Одеса , оповестиха от Министерство на външните работи. От през вчерашния ден вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е на публично посещаване в Украйна.

" В лицето на България вашата страна има един от най-искрените другари в Европейски Съюз и НАТО ", увери Захариева премиера Шмигал. От името на премиера Бойко Борисов тя предложения Денис Шмигал да посети страната ни.

Двамата разискаха положението на българската общественост в Украйна и преподаването на български език , интеграционните процеси на страната в Европейски Съюз и НАТО, търговско-икономическите връзки и енергийната диверсификация.

От години България упорства за разкриване на българско приблизително учебно заведение, защото там е една от най-големите диаспори на нашите сънародници. Премиерът Шмигал даде обещание персонално да инструктира своя министър на образованието да забърза процедурата, с цел да може скоро това да стане факт. Очаква се украинското държавно управление да предприеме и дейности за отбрана на специалността " Българска лингвистика " в украинските университети. Беше разисквана и рехабилитацията на пътя Одеса - Болград - Рени.

От своя страна София ще даде парцел за разкриване на украински културен център. По-рано тя беседва с Дмитро Разумков, ръководител на Върховната Рада на Украйна , украински депутати и двама вицепремиери от кабинета.
 В Одеса откриват Българско приблизително учебно заведение
В Одеса откриват Българско приблизително учебно заведение

Това стана ясно от срещата на Захариева в Киев

Българският вицепремиер разиска с ръководителя на изпълнителната власт в Украйна и ограниченията за битка с Ковид-19.

" Трябва да се направи ясна преценка имаме ли сили да преживеем второ затваряне на стопанската система при втората вълна на пандемията . Нашето държавно управление реши да не се затварят още веднъж цели браншове от стопанската система, защото скоро няма да успеем да възстановим стопанските системи си. Грижата за здравето е доста значима, само че това може да се случи и редом с работеща стопанска система ", съобщи Захариева. Премиерът Шмигал изцяло се съгласи с това виждане и съобщи, че и неговото държавно управление ползва същата политика .

Тя получи благодарности за навременната помощ за Ковид както от страна на България - 500 защитни дрехи за многократна приложимост, по този начин и от Европейски Съюз. Извънредният пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на до 1.2 милиарда евро за превъзмогване на социално-икономическите последици от пандемията бе утвърден от Екологичен потенциал и Съвета на 25 май 2020 година

Очаква се през 2021 година да се събере смесената междуправителствена комисия по икономическо съдействие , която не е заседавала от 10 години. Беше упоменато и образуване на бизнесфорум в София.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Дмитро Разумков, който дружно с група депутати одобри вицепремиера Захариева, съобщи: " Коронавирусът доста промени нашата работа, само че се надявам скоро да се върнем към по-интензивно парламентарно съдействие. Между страните ни съществуват доста положителни връзки. "

В отговор Захариева сподели, че сред България и Украйна съществува вековно другарство и това не е пресилено , връзките ни са още от първата българска страна. В Украйна е най-голямата българска историческа общественост зад граница. Захариева благодари на Върховната Рада за признатото разпореждане за административната промяна, с което Болградският регион освен че беше непокътнат, само че и уголемен ", отговори Захариева.

На 17 юли т.г. беше признато разпореждане на Върховната рада за основаването на нови региони в Украйна . Болградският регион остава независима териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени още Тарутинският и Арцизкият регион, в които има преобладаваща българска общественост. В новия единен Болградски регион живеят близо 74 хиляди българи , като по този метод най-голямата българска общественост в Украйна е обединена в обща административна единица, състояща се от 10 общини. Гласуването на постановлението е дефинитивно и с него приключва процесът на образуване на регионите в Украйна.

Захариева беседва и с депутатите в Радата от български генезис - съпредседатели на Групата за другарство с България, Тетяна Плачкова (от български произход) и Олександър Копиленко. В края на своето посещаване в Киев вицепремиерът Захариева постави цветя пред паметника на Капитан Петко челник, който е прекарал част от живота си в града.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР