Украинският посланик у нас е изпратил официална нота до външното

...
Украинският посланик у нас е изпратил официална нота до външното
Коментари Харесай

Украйна поиска оръжие от България с официална нота на украинския посланик у нас


Украинският дипломат у нас е изпратил публична нота до външното ни министерство с съответно искане за оръжия. Това заяви самият той в ефира на " Тази заран " по bTV.

Три типа военна техника желае Украйна от България. Виталий Москаленко е изпратил нота до външното ни министерство, с която желае страната ни да даде тежки гаубици, ракетни системи за залпов огън, както и тежки миномети от 120 милиметра.

" Буквално оня ден изпратих една нота във външното министерство, където публично представяме послание за таман такива руски, остарели въоръжения ", сподели Виталий Москаленко – дипломат на Украйна в България.

От външното ни министерство показаха, че са препратили нотата до способените ведомства. От Министерството на защитата пък обявиха за bTV, че настояванията на Украйна би трябвало да минат през Народното събрание. На същото мнение са и съдружните сътрудници.

" Предполагам ще има съдружни препоръки. Ще има разискване, с цел да се срещнем с точната дефиниция на желанията. Но съгласно мен изрично обединението би трябвало да застане зад тезата, че едно такова нещо би трябвало да се реши в Народното събрание ", съобщи Станислав Балабанов от " ИТН ".

От Българска социалистическа партия показаха, че към този момент има решение на Народното събрание, а то е да не се дава оръжие на Украйна. От Демократична България обаче виждат настояването като опция да възобновим въоръжението си.

" България към този момент е най-големият съхранител на остаряло руско въоръжение на такива музейни експонати, каквито си имаме в нашата войска. Защото по-голямата част от страните от Източна Европа към този момент ги дадоха на Украйна, в подмяна на което те получават аналози западни, модерни ", означи Ивайло Мирчев от " Демократична България ".

Само преди месец тематиката се трансформира в мотив за изостряне на тона сред партиите в ръководещата коалиция. Така се стигна до крайното решение да не даваме оръжие за Украйна, а единствено да оказваме помощ с ремонта на украинската техника.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР