Украинският посланик официално, с нота, пак поиска България да предостави

...
Украинският посланик официално, с нота, пак поиска България да предостави
Коментари Харесай

Украйна поиска с нота оръжие от България

Украинският дипломат публично, с нота, отново изиска България да даде оръжия на Украйна. Преди месец Народното събрание утвърди даването на военнотехническа помощ за Украйна, която изключва оръжия и муниции.

Армията ни разполага със руски мостри въоръжение и техника, с които оперира и украинската. Страната ни евентуално може да обезпечи бройки от базовия танк Т-72, 152 мм гаубици, минохвъргачки, системите за залпов огън " Град ", зенитни ракетни комплеси С-300 и Бук-М1, а по този начин също тактически ракетен комплекс " Точка-У ". С решение на Народното събрание от 4 май обаче страната ни може да окаже единствено военнотехничаска помощ, изразяваща се в ремонта на украинска военна техника в заводите " Терем ". Новото Искането на Киев бе мотив за мнения от изпълнителната власт, парламентарните групи и президентството.

В Министерството на външните работи са получили през днешния ден нотата на украинския дипломат и са я препратили към способените ведомства. От Министерството на защитата обясниха за " По света и у нас ", че техните дейности се дефинират от решението на Народното събрание за оказване единствено на военнотехническа помощ.

" Няма законова наредба, която да дава правото на МО независимо да изнася оръжия. Що се касае до Украйна, знаете, че има решение на Народно събрание и ние като институция го изпълняваме ", разяснява Митко Димитров, шеф на Дирекция " Връзки с обществеността " в Министерство на защитата.

Министърът на стопанската система и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласява сбита позиция.

" Няма потребност Министерство на външните работи да изпраща настояването на Украйна в Министерството на стопанската система и промишлеността. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен ", показва Корнелия Нинова.

Според най-голямата парламентарна партия е нужна повече информация за настояването преди да се подхващат дейности.

" Всъщност всеки може да изиска нещо. Въпросът е, че откакто има едно решение, което е гласувано в пленарна зала, в случай че има смяна на това решение, би трябвало да има напълно ново решение, по което отново Народно събрание да се изкаже. Въпросът е какви са опциите на българската страна по настояванията. Според мен най-вероятно ще би трябвало да извикаме г-ж Генчовска да ни запознае с технологията, защото нямаме данни. Единствено сме чули това, което обществено съобщи посланикът ", съобщи Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ".

Искането за военна помощ от Украйна е естествена и разумна стъпка, поради развиването на войната и то би трябвало да се разиска, разясняват от " Демократична България ".

" Знаете позицията на Демократична България през цялото време на спора включваше и изпращане на оръжие - леко, тежко, каквото се реши, че има нужда, тъй че ние поддържаме разглеждането на това искане както на равнище Министерски съвет, до който е адресирано и в случай че се реши да бъде сезирано и Народното събрание ", сподели Атанас Славов от парламентарната група на " Демократична България ".

От Има Такъв Народ завиха, че има сделка сред съдружните сътрудници, при смяна по повод помощта за Украйна, тя да се разиска от Народното събрание.

Разбрахме, че Министерство на външните работи е получило такава нотка, никой нямо право на самосиндикални решения. Едно такова нещо изобщо, в случай че стигне до разглеждане в Народното събрание, би трябвало да влезе в пленарна зала и да получи, дали ще е " за " или " срещу " допустимо най-широк обсег от гласове. Според мен, откакто към този момент има решение на Народно събрание по този проблем, ние би трябвало да се съобразяваме с него, а дали ще има ново предложение, следва да разберем ", разяснява Станислав Балабанов от Има Такъв Народ.

А от ГЕРБ подсетиха:

" ГЕРБ беше първата политическа мощ, която внесе в Народното събрание законопроект за оказване на цялостна военна помощ на Украйна. Управляващото болшинство отхвърли предлагането. Сега с интерес ще следим държанието на партиите в ръководещата коалиция във връзка новото желаеме на украинския дипломат за гаубици и ракети ".

От " Възраждане " осъдиха настояването на Украйна и желаеха отзоваване на посланика.

" Що се отнася до самия акт на украинския дипломат, считам, че той е меко казано безочлив и има задоволително огромно съображение, с цел да се изиска изгонването му от страната и оповестяването му за личност нон грата ", съобщи Костадин Костадинов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също разяснява настояването.

" Буди неразбиране фактът, че такива значими вести научаваме от непознати посолства. В случая от украинското посолство. Питам се по кое време ние като общество и българи щяхме да научим за новата молба от страна на украинската страна ", сподели Илияна Йотова.

До момента единствената военнотехническа помощ, която можем да предоставим, разследване решението на Народното събрание, е ремонт на военна техника в заводите " Терем ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР