Украинският парламент удължи с една година закона, даващ засилена автономия

...
Украинският парламент удължи с една година закона, даващ засилена автономия
Коментари Харесай

Украйна удължи закона за специалния статут на източна част на страната


Украинският парламент удължи с една година закона, даващ засилена автономност на сепаратистката проруска източна част на страната, съобщи Франс прес.

Решението беше взето на бурно съвещание, на което се стигна до конфликти сред депутати.

Решението се употребява с поддръжката на Запада, който го счита за метод за опазване на нестабилния разговор сред страните в спора, отбелязва Агенция Франс Прес. Крайната десница обаче го порица, тъй като счита закона за отстъпка пред Кремъл.

Десетки депутати влязоха в конфликт в пленарната зала преди гласуването. Народен представител от националистическото Общоукраинско обединяване " Свобода " хвърли димка в пленарната зала.

Законът бе утвърден с 229 гласа " за ", при нужни 226. Очаква се президентът Петро Порошенко да го подпише без закъснение, с цел да може да влезе в действие.

Законът обаче прецизира, че не може да влезе в действие преди съветските бойци и оръжия да изоставен територията на Украйна. Киев и Западът упрекват Кремъл, че оказва военна поддръжка на бунтовниците. Москва отхвърля това, макар доста свидетелства за наличието на нейни военни в зоната на спора, напомня Франс прес.

Законът за специфичния статут на сепаратистката Източна Украйна беше признат за период от три години през септември 2014 година в сходство с Минските съглашения. Те бяха подписани след тежкото проваляне на украинската войска в град Иловайск, където за няколко дни починаха стотици бойци.

Сепаратистите отхвърлят властта на Киев и в никакъв случай не са ползвали закона, който дава засилена автономност на следените от тях райони. Той им разрешава да образуват легално свои лични милиции и дава по-благоприятен статут на съветския език, който се приказва от болшинството поданици на Източна Украйна.

Над 10 000 души починаха в избухналия през 2014 година въоръжен спор в Източна Украйна, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР