Украинският парламент прие законопроект, в който са описани процедурите за

...
Украинският парламент прие законопроект, в който са описани процедурите за
Коментари Харесай

Украинският парламент одобри закон за прехвърляне на църковната собственост

Украинският парламент одобри законопроект, в който са разказани процедурите за прекачване на църковна благосъстоятелност, откакто новата обединена украинска православна черква получи самостоятелност, съобщи Асошиейтед прес.

Новият закон евентуално визира към 12 000 църкви в Украйна и доста парцели, в това число същински съкровища на православното християнство като Киевопечерския манастир в украинската столица Киев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Върховната рада през днешния ден гласоподава в интерес на законопроекта, утвърждаващ прехвърлянето на благосъстоятелност на църквата, в случай че дадена енория реши да се причисли към новата черква. Текстът, гласуван през днешния ден, изисква болшинство от две трети от енориашите да се подпишат за прекосяване към друга църковна общественост. Ако гласуването не е единомислещо, тази част от енориашите, която избира да остане в свързаната с Русия черква, би трябвало да получи право да наема пространствата.

Предстои новият закон да бъде подписан от президента Петро Порошенко. Порошенко, който беше отпред на напъните за основаване на самостоятелна черква, приветства решението на Радата и сподели, че то " ще предотврати клане ". Според президента, повече от 100 енории към този момент са оповестили желанието си да се причислят към новата черква.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР