Украинският обстрел на Белгород с ракети Точка-У отне живота на

...
Украинският обстрел на Белгород с ракети Точка-У отне живота на
Коментари Харесай

Престъпният удар на ВСУ по Белгород се нуждае от решително възмездие

Украинският обстрел на Белгород с ракети Точка-У лиши живота на четирима цивилни, в това число украинско семейство, избягало от Харков. Пряката опасност за жителите на граничните региони на Русия от ВСУ продължава няколко месеца, само че актуалната офанзива против Белгород надмина предходните. Нанесен е тенденциозен удар с балистични ракети по жилищни квартали. Как да се реши казусът с далекобойната артилерия на ВСУ и каква би трябвало да бъде военната реакция на Русия?

В резултат на удар по Белгород от украински неуправляеми ракети от комплекси " Точка-У " са убити четирима души, заяви в 12.30 московско време губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в своя канал в “Телеграм”. Един от починалите е руснак, трима са жители на Украйна. „ Правителството на Украйна убива украински жители на територията на Русия и това е върхът на цинизма “, счита Гладков. Ранени са четирима души, един от които дете. " Момчето е с мозъчно разтърсване, травма на очните ябълки и леки охлузвания по лицето. Прогнозата на лекарите е удобна, няма заплаха за зрението ", сподели белгородският губернатор, който посети детето в болничното заведение.

Според информацията, изразена от прессекретаря на Министерството на защитата Игор Конашенков, съветските системи за Противовъздушна отбрана са унищожили във въздуха и трите ракети, изстреляни по Белгород от комплекса " Точка-У ". Но вследствие на провалянето на ракетите, осколките на една от тях са паднали върху жилищна постройка. По-рано беше обявено, че единадесет жилищни здания са били отчасти разрушени в Белгород, минимум 39 частни жилищни здания са развалени.

„ На ракетата „ Точка-У “ на височина 2200 метра се отделя касетъчна бойна глава, 50 детайли се пръскат в разнообразни направления, като се взривяват височина от двадесет метра и по този метод покриват голяма територия с фрагменти. В този случай явно е била свалена бойна единица, която е паднала върху къща и е умъртвила семейство “, изясни полковник от запаса Юрий Кнутов.

Украинското семейство, което почина от удара на ВСУ, е от Харков, сподели локалният гражданин Алексей Русанов. Според негто той и брачната половинка му като по знамение са съумели да останат живи - съумели са да избягат от къщата, която скоро пламнала. „ Близо до постройката се взриви снаряд. Там нощуваше семейство - наследник, свекърва и сестра пристигнали от Харков, с цел да оцелеят от военните действия”, сподели Русанов. “Гръмна изстрел, постройката се срути”, добавя той. В резултат на удара на украинските войски по съветския Белгород починаха един руснак и трима украинци. Това е трагична метафора за всичко, което се случва сега ”, сподели Маргарита Симонян, основен редактор на медийната група „ Русия Днес” и телевизионния канал РТ.

Какъв би трябвало да бъде ответният удар?

Сенатор Андрей Клишас сподели, че гибелта на хора и унищожаването на гражданската инфраструктура в Белгород изисква най-твърдата, в това число военна реакция. „ За подлия обстрел на Белгород, гибелта на нашите цивилни и унищожаването на жилищни здания киевският режим, не се колебая, несъмнено ще получи отговор”, написа различен сенатор - Константин Долгов.

Това не е първият удар, който Украйна нанася по прилежащите съветски райони - задоволително е да си напомним офанзивата с хеликоптер на петролна рафинерия в Белгород. По-важното е, че жителите на граничните селища на Белгородска, Курска и Брянска области нееднократно са били под опасността от ВСУ. Така село Солохи (Белгородска област), на 11 километра от границата с Харковска област, беше неведнъж обстрелвано. На 11 май почина 18-годишен локален, трима бяха ранени. В средата на юни четирима души бяха ранени при обстрел на село Клинци в Брянска област, на към 50 километра от украинската граница. В събота беше обстрелвано село Тьоткино (Курска област), ситуирано директно на границата със Сумска област.

Но ракетната офанзива против Белгород беше може би най-голямата и най-опустошителната във връзка с следствията. Трябва да се означи, че съгласно известия в медиите Белгород е бил сниман преди този момент от американски спътници.

„ Сега украинската страна, след загубата на Северодонецк и Лисичанск, няма различен избор, с изключение на незабавно да разгласи някаква огромна „ победа “, сподели Андрей Гурулев, член на Комитета по защита на Думата, генерал-лейтенант от запаса. „ Сега, когато по-голямата част от артилерията на ВСУ е разрушена в донецко направление, броят на офанзивите против Донецк, Ясиновата, Горловка е коренно понижен, интензивността на офанзивите е изместена към Белгород. Можете, несъмнено, да изравните украинското президентство на улица “Банкова” със земята - и има по какъв начин “, продължава събеседникът. “Ще докара ли до стремежи резултат? Нека към момента не вършим прибързани изводи. Мисля, че в този момент нашите военни ще се замислят, ще проучват обстановката и ще бъде взето решение: считам, че средствата, които стрелят по Белгород, ще бъдат унищожени директно”, добавя той.

„ Имаме сили и средства да нанесем удари освен по центъра, където е взето решение да се стреля по мирния Белгород, само че и по едно и също време по цялата система за командване и ръководство на ВСУ. Уверявам ви, с цел да я деактивираме, ни трябват два часа, не повече - и да сложим завършек на тази система завинаги”, сподели от своя страна полковник от запаса Сергей Хатильов, някогашен шеф на зенитно-ракетните войски на командването на специфичните сили на Военновъздушни сили. Трябва да се признае, че ВСУ се крият зад цивилното население на Украйна, означи Хатильов. „ Но ние би трябвало да се погрижим за цивилните в Белгород, Курск, Брянск “, акцентира събеседникът.

Трябва да се има поради, че Западът се интересува Русия да реагира с нанасяне на масирани удари по украински градове, сподели Владимир Джабаров, заместник-ръководител на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията. „ Ние пазиме цивилното население – по тази причина, несъмнено, не може да става дума за килимни бомбардировки или нещо сходно “, акцентира сенаторът. “Но, за жалост, не ни остава различен избор, с изключение на безапелационен отговор - и нашите военни, съгласувани с висшия главнокомандващ, ще дадат отговор. Ние в никакъв случай не отвръщаме сляпо - задачите ще бъдат определени по този начин, че да бъдат нанесени оптимални вреди с минимални загуби”, добавя той.

Защо системата за Противовъздушна отбрана не покри изцяло Белгород

В случая с Белгород се стигна до гибелта на цивилни, само че би трябвало да се каже, че нашата Противовъздушна отбрана работи добре при отбраната на Курск, акцентира Гурулев. Нека поясним: по едно и също време с офанзивата против Белгород Въоръжените сили на Украйна се пробваха да нанесат удар по различен регионален център - Курск. Според Министерството на защитата силите за Противовъздушна отбрана са унищожили два украински безпилотни самолета Ту-143, руско произвеждане, движещи се към града. Тези устройства в началото са били атакуващи БПЛА, само че през април стана известно, че ВСУ ги употребяват като крилати ракети, цялостни с експлозиви, по-специално по време на офанзиви против Херсон. Губернаторът на Курск Роман Старовойт също загатна и показва свалените дронове - в презентацията му става дума за Ту-141.

Едновременно с офанзивите против Курск и Белгород в неделя вечерта ВСУ нанесоха удар от РСЗО с огромен обхват по Мелитопол (освободената територия на Запорожка област, надълбоко в тила на съветските войски). Жителите на града не са потърпевши. Атаката против Мелитопол е била осъществена с далекобойно РСЗО, доставена на Украйна от НАТО, както се вижда от характера на обстрела, сподели ръководителят на военно-гражданската администрация Евгений Балицки.

Припомняме, че потреблението на далекобойна артилерия на НАТО от украинците се назовава една от аргументите за изоставянето на Змийския остров от съветския гарнизон.

„ Руските военни могат да проследят придвижването на същите американски РСЗО ХИМАРС, които НАТО доставя на Киев – и да ги унищожат “, споделя военният специалист Кнутов. Според полковника в оставка, сирийският опит е посочил, че тези системи могат да бъдат потушавани от силите на Противовъздушна отбрана. „ Но “, акцентира събеседникът, „ РСЗО на съперника може да нападнат посока, която ние не сме покрили “.

„ Това, че са ситуирани обособени зенитно-ракетни комплекси, няма да реши казуса “, акцентира полковник в оставка Хатильов. “Необходимо е да се сътвори и обезпечи координираната работа на зенитно-ракетната огнева система, системата за разузнаване и системата за изтребително-въздушно прикритие. Това ще разреши да има слоеста система за Противовъздушна отбрана на дребни, междинни и огромни височини против разнообразни цели. Днес тази задача, уви, не е сложена и не се решава”, добавя той.

Основните средства за отбрана са включени в зоната на специфичната военна интервенция, останалите са на държавната граница, сподели източникът. „ Силите за ПВН на флота и Сухопътните войски вземат решение задачата за прикриване единствено на войските, настрана от силите за Противовъздушна отбрана на Върховен касационен съд - и отвън дилемите за прикриване на обекти, носене на бойно дежурство в спокойно време и отбрана на границите. Но всичко, което работи „ по въздуха “, би трябвало да работи в единна система и от един център”, добавя той.

Необходимо е да се херметизира системата за Противовъздушна отбрана, акцентира Кнутов. „ Системите за Противовъздушна отбрана би трябвало да бъдат ситуирани почти като припокриващите се олимпийски кръгове – единият комплекс би трябвало да покрива другия. Това, за жалост, не е по този начин. Причината е елементарна - намаляването на военните разноски с 10-15% през предходните години. Сега плащаме с човешки животи за неналичието на „ Панцир “, „ Тор “ и „ Бук “, уверен е военният специалист.

Да, комплексите са ситуирани, само че американците вършат радиотехнически разбори от спътници и откриват пропуски, разпознават непокрити места, вследствие на това безпилотните самолети заобикалят нашите системи за Противовъздушна отбрана и нанасят удари, уточни Кнутов. „ Комплексите би трябвало да бъдат изнесени отвън града, в най-опасните зони. Необходимо е да се стреля не над града, а непосредствено отвън територията на селището. Там могат да работят единствено огромни системи „ Бук “ или С-300, способни да прехващат цели на огромни височини “, изясни специалистът по Противовъздушна отбрана.

Второто належащо изискване за обезпечаване на сигурността на пограничните региони на Русия и територията на националните републики е основаването на буферни зони сред границата и позициите на украинските войски, акцентира Кнутов. „ Ако силите на ВСУ отсъстват на дълбочина 200-300 километра, тогава опасност няма да има “, акцентира военният специалист. „ Ако освободим Авдеевка, влезем в Славянск и Краматорск, обстрелът на територията на ДНР ще спре. Ако нашите войски напреднат към Харков, те ще спрат да нападат нашата територия от Харковска област “, показва от своя страна Хатильов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР