Украинският комик Владимир Зеленски, когото екзит пол проучванията сочат за

...
Украинският комик Владимир Зеленски, когото екзит пол проучванията сочат за
Коментари Харесай

От Рейгън до Зеленски – актьори, превърнали се в политици

Украинският комедиант Владимир Зеленски, който екзит пол изследванията сочат за победител на президентските избори в Украйна, последва няколко известни персони – от американския артист Роналд Рейгън до либерийския футболист Джордж Уеа – спечелили най-високите политически позиции в своите страни.

Актьори и комици

Рейгън, холивудски артист в продължение на повече от две десетилетия, е първата кинозвезда, която става държавен глава.

Той е определен за губернатор на Калифорния през 1966 година, преди да стартира първия от двата мандата като 40-ти американски президент през 1981 година

Холивудската звезда Арнолд Шварценегер по-късно също направи скок от киното към политиката.

Бодибилдърът и екшън воин е губернатор от Републиканците на Калифорния, най-богатият и най-многолюден американски щат от 2003 до 2011 година.

Във Филипините, кино звезда Джоузеф Естрада, който играе в към 100 кино лентата, влезе в политиката през 1969 година, ставайки кмет, сенатор и вицепрезидент.

Той бе определен за президент през 1998 година, само че през 2001 година бе изпъден от национален протест след обвинявания в корупция.

В Гватемала Джими Моралес – някогашен ефирен комедиант без предходен политически опит, който организира акции за обещания за битка с корупцията – бе определен за президент през октомври 2015 година

Освен продуцент и телевизионна персона, Моралес е прочут с кино лентата си “Президент в сомбреро ” от 2007 година, в който той играе каубой на име Нето, който съвсем инцидентно е определен за президент.

Друг известен артист от киното и театъра, Салвадор дел Солар, стана министър на културата на Перу през 2016 година, преди да бъде назначен за министър-председател през март 2019 година

Шоубизнес и риалити телевизия

Италианският медиен магнат Силвио Берлускони, прочут с това, че цялостни телевизионните си стратегии с съвсем голи дами, беше италиански министър председател три пъти сред 1994 и 2011 година.

Въпреки постоянните си срещи със закона, индивидът, прочут като “безсмъртен ” поради дълголетието си в политиката, води италианските десни повече от две десетилетия.

През януари 2017 година американският магнат на недвижими парцели и звездата от риалити шоу Доналд Тръмп, чиито избор изненада света, влезе в Белия дом без никакъв политически, дипломатически или боен опит.

45-ият президент на Съединените щати беше хазаин на телевизионното предаване “Чиракът ” сред 2004 и 2015 година.

Музика и песни

В Литва музикантът Витаутас Ландсбергис, който докара страната си до самостоятелност от Съветския съюз и през 1990 година е определен за президент.

В Хаити известният артист от карнавала Мишел Мартели – прочут на младежта в страната като “Сладкия Мики ” – завоюва президентските избори през април 2011 година с повече от 67% от гласовете.

От спорт към политика

Двойният олимпийски притежател на златен орден през 1968 година и 1972 година, Пал Шмит стана четвъртият президент на демократичната Унгария през 2010 година Той беше заставен да подаде оставка две години по-късно, откакто беше упрекнат в плагиатство в своята докторска дисертация.

Джордж Уеа излезе от бедните квартали на Либерия, с цел да стане футболист и суперзвезда през 90-те години и беше определен за президент на западноафриканската страна през декември 2017 година

Единственият африкански състезател, спечелил „ Златната топка “ на ФИФА, влезе в политиката в края на гражданската война през 1989-2003 година, като завоюва първата си политическа служба като сенатор през 2014 година

През август 2018 година някогашният първенец по крикет Имран Хан, обожествен от милиони пакистанци, поради това, че е довел националния тим по крикет до единствената му победа на Световната купа през 1992 година, стана министър председател.

Далеч от изборния развой, диктаторът на Уганда Иди Амин Дада, който закупи властта през 1971 година с прелом, е някогашен първенец по бокс в тежка категория.

Други съчетават работни места в литературата и политиката, като поетът и водач на Сенегал Леополд Седар Сенгор, който стана първият президент на републиката след независимостта й през 1960 година, и Вацлав Хавел, който през 1989 година завоюва първите президентски избори в Чехословакия. /БГНЕС

——–

Анализ на Агенция Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР