Украинският боец, познат с прозвището си Фестон, е бивш производител

...
Украинският боец, познат с прозвището си Фестон, е бивш производител
Коментари Харесай

Avanger: Нова надежда за Украйна в борбата с руския ракетен обстрел

У краинският войник, прочут с прозвището си Фестон, е някогашен производител на мебели в Киев, който в този момент обаче ръководи система за противоракетна защита Avanger. „ Досега свалихме дронове Шахед, както и ракети ”, споделя той пред Voice of America.

През февруари 2023 година Фестон е част от екипа, който е изпратен в чужбина на образование за работа с американската противоракетна система. Обикновено едно такова образование лишава месеци, само че той е имал единствено 2 седмици. Причината – ракетният обстрел от страна на Русия е извънредно натоварен.

През март 2023 г.първите бройки Avanger идват в Украйна. Пресаташето на военните Витали Георгиев споделя, че задачата им е защитата както на цивилна, по този начин и на военна инфраструктура. „ Руснаците целят освен военни обекти, само че също и сериозна инфраструктура и цивилни. Така ченаличната техника се употребява за защитата на тези обекти ”, сподели той пред Voice of America .

Преди съветската инвазия в Украйна системата Avanger в никакъв случай не е употребена против дронове, ето за какво украинските военни са в непрекъсната връзка със своите американски сътрудници, с цел да обменят опит и резултати. „ Те нямат проблем с дроновете, какъвто имаме ние. Обикновено портативният ракетно-зенитен комплекс Stinger e предопределен да порази противников самолети и хеликоптери ”, разяснява Фестон.

Пълното разрастване на системата Avanger лишава единствено 15 минути. За ръководството ѝ са нужни единствено 2 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР