Украинските войски и днес продължават да оказват безмилостен натиск върху

...
Украинските войски и днес продължават да оказват безмилостен натиск върху
Коментари Харесай

Украйна засилва натиска върху отстъпващите руски войски

Украинските войски и през днешния ден не престават да оказват безсърдечен напън върху отстъпващите съветски сили, пробвайки се да задържат ненадейно набраната скорост на офанзивата, която докара до огромни териториални придобивки и непредвиден напън върху Кремъл.

От най-високите здания, останали в отчасти разрушените градове към втория по величина украински град Харков, се развяват нови жълто-сини флагове, а украинските бойци ревизират изпепелени съветски танкове, останали по пътя.

" От началото на септември до през днешния ден нашите бойци към този момент освободиха повече от 6000 кв. км от територията на Украйна - в източната и южната част. Придвижването на нашите войски продължава ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски в нощното си послание късно през вчерашния ден.



Много от изказванията за военни триумфи не могат да бъдат тествани без значение.

Британското разузнаване засегна болен нерв на Русия, като съобщи, че една от основните сили на Москва - 1-ва гвардейска танкова войска – е понесла " съществени загуби " по време на нашествието и че " стандартните сили на Русия, предопределени за противопоставяне на НАТО, са мощно отслабени. Възстановяването на този капацитет на Русия евентуално ще отнеме години ".

Отстъплението обаче не попречи на Русия да обстрелва украинските позиции. Рано през днешния ден при съветски обстрел на град Лозова в Харковска област починаха трима души и девет бяха ранени, заяви регионалният шеф Олег Синегубов.

Районът на Никопол, който се намира от другата страна на река Днепър против Запорожката АЕЦ, е бил обстрелван шест пъти през нощта, само че няма известия за потърпевши, сподели регионалният шеф Валентин Резниченко. Продължаващият обстрел сложи най-голямото нуклеарно оборудване в Европа в нестабилно състояние.

Зеленски особено разкритикува Русия, че при нападенията си през последните дни взема на прицел енергийната инфраструктура. " Стотици и хиляди украинци се оказаха на мрачно - без електричество. Къщи, лечебни заведения, учебни заведения, комунална инфраструктура. обекти, които нямат безусловно нищо общо с инфраструктурата на въоръжените сили на нашата страна ".

Той съобщи, че това може да сочи единствено към едно нещо. " Това е знак за отчаянието на тези, които са възнамерявали тази война. Така те реагират на провалянето на съветските сили в Харковска област. Те не могат да създадат нищо на нашите герои на бойното поле ".

Украинското военно разузнаване съобщи, че съветските войски всеобщо се предават. Съветник на украинския президент сподели, че военнопленниците са толкоз доста, че в страната няма място за настаняването им.

Контраофанзивата сложи Кремъл в усложнение да откри отговор на най-голямото си военно проваляне в Украйна, откогато съветските сили се отдръпнаха от регионите край Киев след несполучлив опит да завладяват столицата при започване на нашествието.

Руското министерство на защитата призна за неуспеха с карта, която сподели, че войските му са изтласкани обратно в тясна линия земя на границата с Русия - безмълвно самопризнание за огромните украински триумфи.

Все още не е ясно дали украинската неочаквана офанзива може да значи повратна точка във войната. И преди е имало промени в хода на събитията, само че рядко с толкоз огромен и неочакван обсег.

Някои в Русия упрекнаха западните оръжия и изтребители за загубите.



" Не Украйна атакува Изюм, а НАТО “, гласи заглавие в подкрепяния от страната вестник " Комсомолская истина ", отнасящо се до един от регионите, от който Русия съобщи, че е изтеглила войските си.

На друго място жителите на съветско село, намиращо се тъкмо от другата страна на границата с Украйна, са били евакуирани, откакто при обстрел от страна на украинските войски е умрял един човек, заяви съветската организация ТАСС.

В обявата се цитира ръководителят на локалната администрация в Логачевка, който споделя, че украинските войски са разкрили огън по граничен контролно-пропускателен пункт.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР