Украинските военни успяха да освободят ключовия Змийски остров. През нощта,

...
Украинските военни успяха да освободят ключовия Змийски остров. През нощта,
Коментари Харесай

Украинците успяха да освободят ключовия Змийски остров

Украинските военни съумяха да освободят основния Змийски остров. " През нощта, ракетните и артилерийските формирования сполучливо организираха следващия стадий от военната интервенция по Змийския отстров. В резултат на това съперникът изтегля остатъците от гарнизона си с два скоростни катера и евентуално напусна острова. Сега островът е налегнат от пожари, чуват се гърмежи. Окончателните резултати от интервенцията се ревизират ", заяви Оперативното командване " Юг ".

Това е финалът на серия от ракетни удари към острова, нанесени от въоръжените сили на Украйна. Масираната офанзива стартира на 20 юни, като всеки ден бе унищожавана техника на съперника и бяха блокирани опитите му да укрепи отслабените си позиции там. Само през последната седмица бяха нанесени над 50 удара.

Малко по-късно съветското министерство на защитата удостовери напускането на острова, като показа това като акт на " благосклонност ", защото военните били изпълнили дилемите си на острова. " На интернационалната общественост бе демонстрирано, че Русия не препятства напъните на Организация на обединените нации за образуване на филантропичен кулоар за транспортиране на селскостопанската продукция от територията на Украйна. Това решение няма да разреши на Киев да спекулира на тематика надигаща се продоволствена рецесия, базирайки се невъзможността да се изнася зърно поради тоталния надзор на Русия върху северо-западните елементи на Черно море. Сега думата има украинската страна, която продължава да не разминира крайбрежието на Черно море ", се споделя в изказване на съветското МО.

Същите формулировки съветските военни използваха при отстъплението си от северните елементи на Украйна (Киевска, Черниговска и Сумска области), където претърпяха тежки военни провали.

Змийският остров, който е на към 200 километра южно от Одеса, предлага опция за надзор на цялото корабоплаване към най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия бе в положение да блокира целия експорт на артикули от пристанището на Одеса. Змийският остров може да служи и като плацдарм, като място за разполагане на средства за огнева поддръжка и радиолокационна база. Островът е по този начин ситуиран, че оттова могат да се управляват въздушното и морското пространства освен към Одеска област, само че и на Молдова, Румъния и Приднестровието.

Русия съумя да превземи острова още в първия ден на войната, макар героичната опозиция на украинските граничари. В обществените мрежи бе публикуван аудиозапис, на който се чува по какъв начин от съветски боен транспортен съд оферират на украинските бойци да се предадат, а те им дават отговор нецензурно. Фразата стана меме и даже бе пусната пощенска марка по случая. Украинските граничари първо бяха оповестени за убити, само че след това се оказа, че са пленени. Те бяха разменени за пленени руснаци.

Междувременно Русия стартира незабавно да трансферира на острова военна техника, а украинците не се отхвърлиха от желанието да си върнат острова. Крайцерът " Москва ", който взе участие в интервенцията по завладяването на острова, беше ударен с ракетен удар на 13 април и потъна. Въпреки загубата на кораба " Москва " и опасността от украински противокорабни ракети, съветските военни не се отказваха от концепцията и за десантна интервенция на украинското крайбрежие.

Украинският президент Володимир Зеленски още веднъж акцентира, че украинската войска се намира в доста сложна обстановка в Донбас, в региона на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут), оповестява БГНЕС.

" Също по този начин в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут - обстановката там остава доста сложна и доста тежка ", сподели Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент съобщи, че управляващите на страната вършат всичко допустимо да получат съвременни артилерийски системи от западните съдружници, с цел да " отговорят вярно " на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска национални републики (ДНР и ЛНР), настоящи с поддръжката на съветските въоръжени сили.Първите съветски бойци от специфичните елементи влязоха в Лисичанск, съобщи в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като означи, че градът " скоро ще бъде освободен от украинските окупатори ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР