Украинските военни сили скоро могат да започнат контранастъпление, след като

...
Украинските военни сили скоро могат да започнат контранастъпление, след като
Коментари Харесай

Украински командир край Бахмут: Контраофанзива може да има скоро

Украинските военни сили скоро могат да стартират контранастъпление, откакто устоят на " бруталната зимна интервенция " на съветските окупатори. Това се разбра от думите на основния командващ сухопътните сили на Украйна Александър Сирски, представен от Ройтерс. Командирът напомни, че наемниците от частната съветска войска " Вагнер " на олигарха Евгений Пригожин, които са били на предната линия на нападението против Източна и Южна Украйна и в частност Бахмут, " губят забележителна мощ и се изчерпват ".

„ Съвсем скоро ще се възползваме от тази опция, както направихме в предишното покрай Киев, Харков, Балаклия и Купянск “, сподели Сирски, изброявайки сполучливите украински контраофанзиви от предходната година, при които нападнатата страна съумя да си върне назад завладяни от окупаторите земи.

В последните дни и Пригожин, който е в обтегнати връзки с съветския министър на защитата Сергей Шойгу и командването на Кремъл, само че към момента се счита за доста непосредствен до Владимир Путин, Битките за града не престават към този момент месеци и са измежду най-кървавите във войната, която Русия води.

Екип на Ройтерс наоколо до военните дейности в следените от Украйна територии сeверно от Бахмут предава, че се виждат знаци, съответстващи на догатката, че съветската атака в региона отслабва. " Преди седмица тук беше доста горещо, само че през последните три дни е по-тихо “, споделя украински боец. „ Виждаме това по въздушните удари на съперника. Ако преди имаше пет-шест въздушни удара дневно, през днешния ден имаме единствено една хеликоптерна офанзива “, прибавя той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче сподели, че " Европа би трябвало да усили и форсира доставките си на оръжия ", като още веднъж прикани за ракети с огромен обхват, муниции и съвременни самолети, както и за спомагателни наказания на Русия.

„ Ако Европа изчака, злото може да има време да се прегрупира и да се приготви за години на война “, съобщи Зеленски в четвъртък във видеообръщение към водачите на Европейския съюз.

На срещата на върха на Европейски Съюз водачите утвърдиха проект, контрактуван от външните министри в понеделник, за изпращане на 1 милион артилерийски снаряда в Украйна през идната година. България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която отхвърля да взе участие, а президентът Румен Радев даже загатна, че ще желае гаранции, че предоставени на съдружници български снаряди няма отиват към Киев без знанието на София.

Англия даде обещание да достави бронебойни муниции, а Словакия заяви в четвъртък, че е предала първите четири самолета МиГ-29, които е дала обещание на Украйна. Останалите ще бъдат доставени след седмици, а изтребители се чакат и от Полша.

Анализатори обаче допълват, че закъснение от страна на Русия в Бахмут може да значи, че тя отклонява своите войски и запаси към други региони, написа Ройтерс.

Англия съобщи в четвъртък, че съветските войски са постигнали облаги по-на север този месец, като отчасти са си възвърнали контрола над методите към град Кремина. Интензивни борби се водят и на юг.

Украинският боен анализатор Олег Жданов се съгласи с тази оценка. По думите му офанзивите на Русия против Бахмут понижават и тя пренасочва напъните си на юг към град Авдиевка. Руските сили са станали по-активни в региони на север в районите Харков и Луганск, както и в централна Запорожка област и южната област Херсон, сподели той.

Всяка смяна в инерцията в Бахмут, в случай че бъде доказана, би била забележителна поради символичното значение на града като фокус на съветската атака и мащаба на загубите и от двете страни там в най-кръвопролитната пехотна борба в Европа след Втората международна война.

На място в Украйна фронтовите линии значително са замразени от ноември. Украйна изглеждаше евентуално да се отдръпна от Бахмут преди седмици, само че реши да продължи да се бие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР