Украинските власти засилиха борбата си с корупцията и започнаха да

...
Украинските власти засилиха борбата си с корупцията и започнаха да
Коментари Харесай

Ще даде ли резултат борбата на Украйна с корупцията?

Украинските управляващи ускориха битката си с корупцията и започнаха да правят обиски против политици, държавни чиновници и олигарси. Някои хора са уволнени, а други са обвинени в корупция, написа DW в собствен специфичен материал по тематиката.

Службата за сигурност на Украйна (SBU) разгласи, че е претърсила къщата на олигарха Игор Коломойски по отношение на присвояването на 40 милиарда украински гривни (около 980 милиона евро) от бившето управление на най-голямата украинска петролна и газова компания Ukrnafta и оператор на тръбопровода Ukrtransnafta. Коломойски притежаваше акции и в двете тогава отчасти държавни компании, които бяха изцяло национализирани предходната година, според военното състояние в Украйна.

Украинското Държавно бюро за следствие (DBR) също разгласи, че някогашен министър на енергетиката и въгледобивната индустрия е обвинен в корупция. Украински медии оповестяват, че обвиненият е Игор Насалик. Той е упрекнат в сключване на контракти, преференциални за компании, свързани с украинския олигарх Дмитро Фирташ, който от години живее в Австрия. Твърди се, че хипотетичните сенчести покупко-продажби са коствали на Украйна 1.5 милиарда гривни (около 35 милиона евро).

Освен това СБУ и ДБР претърсиха жилището на някогашния вътрешен министър Арсен Аваков. Той към този момент призна, че издирването е обвързвано с злополуката с хеликоптер в Бровари (предградие на Киев), при която починаха 10 души, в това число министърът на вътрешните работи Денис Монастирски. Властите бяха изключително заинтригувани от договорите за покупка, подписани с Министерството на вътрешните работи на хеликоптери Airbus с номер на модела H225.

Медиите също оповестяват за претърсвания на пространства, свързани с представители на основани в Киев строителни компании, които са били контролирани от украински политик, член на неразрешената в този момент проруска партия Опозиционна платформа — За живот. По същото време ДБР извърши обиски и в Министерството на финансите на Киев. Властите споделиха, че и там са разкрили схеми за милиони.
Разследват се високопоставени чиновници
Претърсванията са ориентирани и към някогашни чиновници на Министерството на защитата на Украйна. Главната прокуратура заяви още, че някогашен шеф на отдел в министерството е обвинен в заграбване на пари в изключително огромни размери, наред с други длъжностни закононарушения.

Бивш заместник-министър на защитата също е обвинен в противозаконни действия. Той е упрекнат в възпрепятстване на работата на въоръжените сили на Украйна и други военни органи в сериозни моменти. Разследващите настояват, че обвиненият стои зад подписването на контракти, съгласно които храната се доставя на военните на повишени цени и се купуват бронежилетки, каски, униформи и други продукти с по-ниско качество.

Докато следователите правиха обиски, държавното управление уволни съвсем всички управителни чиновници в Държавната митническа работа на Украйна и редица други органи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази задоволството си от следствията в национално послание. Той акцентира, че „ в някои области законността може да бъде обезпечена, единствено когато използването на институционални промени се прави по едно и също време със промени в управлението “.
Сериозни ли са напъните за битка с корупцията?
Володимир Фесенко, политолог и шеф на Центъра за приложни политически проучвания Penta, счита, че присъединяване в необятно рекламирана битка против корупцията разрешава на президента Зеленски да хване две заека с един патрон.

Това беше една от най-големите демонстрации на битката с корупцията. Неслучайно това се случи тъкмо преди срещата на върха на Европейски Съюз в Киев този февруари. Осезаемите резултати от напъните за битка с корупцията са един от критериите за консолидираното на Украйна в Европа, “, споделя Фесенко.

Той има вяра, че антикорупционната акция на Зеленски също разрешава на президента да успокои необятно публикуваното предпочитание на обществото корумпираните чиновници да бъдат осъдени.
Кой прави обиските?
Фесенко предлага да се огледа сериозно към организациите, направили претърсванията. Те включват СБУ, ДБР и Бюрото за икономическа сигурност, последното от които дава отговор пред основния прокурор.

Всички тези институции работят интензивно с кабинета на президента, макар че Националното антикорупционно бюро (NABU) и Специализираната антикорупционна прокуратура (SAPO) са по-независими и също би трябвало да играят дейна роля в случаите на корупция “, споделя Фасенко.

Александър Леменов, шеф на украинската антикорупционна организация State Watch, счита, че обиските имат за цел да покажат, че корупцията приема съществено и властта се бори против нея. Леменов обаче не има вяра, че ще се стигне до присъди.
Престорени антикорупционни старания?
Микола Хавронюк от украинския мозъчен концерн „ Център за политически и правни промени “ счита, че е добър знак, че се правят обиски и че хората се проверяват за непозволени дейности.

За да проверяват дейно, управляващите би трябвало да съберат доказателства за противозаконна активност за нескончаем интервал от време, като документират всичко. Невъзможно е всичко това да се направи единствено за един ден, преди Срещата на върха. “

Тъй като оцеляването на Украйна е заложено на карта във войната с Русия, Хавронюк твърди, че би било безразсъдно и даже рисково деяние от страна на управлението на Украйна да рискува да подкопае доверието на интернационалната общественост, като провежда фиктивни антикорупционни старания. Хавронюк се надява, че президентът Зеленски няма да предприеме сходно начинание.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинВолодимир Зеленски война в Украйна антикорупция битка с корупцията ПоследниНай-четениПолитика 44 Ще даде ли резултат битката на Украйна с корупцията? Бюджет и финанси 112 Евро(O)позиция Инфраструктура 140 Шишков загатна за нови мегатъргове за поддръжка на пътища Енергетика 248 Санкциите против Русия могат да доведат до дефицит на енергийни доставки Бюджет и финанси 1292 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Наука 576 Мъск възнамерява изстрелването на Starship през март Бюджет и финанси 404 Новата минимална заплата – има ли потребност от по-добър механизъм? To:know 4097 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 1952 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Компании 716 Шампиони в нововъведенията Компании 10395 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Накратко 5448 Вечерни вести: Спирачка за жилищното строителство; Разруха след кабинета „ Петков “ To:know 4097 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Политика 3041 Разруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “ Политика 2945 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 2936 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Компании 2864 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Компании 1952 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Пазар на труда 1812 Невиждана от 53 години безработица в Съединени американски щати вещае главоболия Европари 1676 Парите за слънчеви панели на покривите ще се забавят Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиСАЩ освободиха от глобите вноса на съветски нефт от БългарияЕС ще сложи ценови таван и на съветския дизелРазруха и свободно рухване – наследството на кабинета „ Петков “Европарламентът прикани за наказания против „ Лукойл “ и „ Росатом “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР