Украинските власти в сряда вечерта предприеха нова информационна атака срещу

...
Украинските власти в сряда вечерта предприеха нова информационна атака срещу
Коментари Харесай

Фалшивите истории за руски въздушни удари в Мариупол се превърнаха в основното оръжие на „Азов“

Украинските управляващи в сряда вечерта започнаха нова осведомителна офанзива против Русия, обвинявайки нейните военни във въздушен удар против Драматичния спектакъл в Мариупол, където се крият цивилни. Още на идващия ден обаче от града оповестиха, че бомбоубежището в мазето на театъра " е издържало на удара " и хората са останали живи. Какво в действителност се случи със постройката на театъра, кой е обект на имитации за всеобщата гибел на жителите на Мариупол, сякаш по виновност на въоръжените сили на РФ, и каква роля играят националистите от полка „ Азов “?

Украинските медии и публични лица упрекнаха съветските въоръжени сили, че сякаш нападат Драматичния спектакъл в Мариупол, употребявайки за това „ тежка авиобомба “. Беше посочено, че в постройката на театъра има голям брой хора, които се пробват да се укрият от боевете.

По-късно съветското министерство на защитата отхвърли сходни обвинявания. „ В следобеда на 16 март съветската авиация не е изпълнявала никакви задания, свързани с удари по наземни цели в град Мариупол “, се споделя в изказване на организацията. От Министерството на защитата също оповестиха, че „ съгласно наличните достоверни данни бойците от националистическия батальон „ Азов “ са направили нова кървава провокация, като са взривили минираната от тях постройка на театъра “.

Според министерството по-рано избягали от Мариупол бежанци са съобщили, че нацистите от батальон " Азов " могат да държат цивилни за заложници в постройката на театъра и да употребяват горните етажи като огневи точки. „ Предвид евентуалната заплаха за живота на цивилните и провокацията, която националистите към този момент направиха на 9 март с болничното заведение в Мариупол, постройката на театъра в центъра на града в никакъв случай не е била обсъждана като цел за заличаване “, обявиха от министерството.

Информацията, че театърът е употребен от нацистите от „ Азов “ като база, стартира да се появява няколко дни преди провокацията. Например, на 12 март един от локалните канали на „ Телеграм “ разгласява известие, съгласно което „ украинските воини, дружно с администрацията на трагичния спектакъл, събраха локалните дами, деца и възрастни хора в постройката, с цел да взривят хората и да вият на целия свят призовавайки за „ затваряне на небето над Украйна “.

Освен това, съгласно очевидци в Мариупол, бойците са сложили танкове покрай цивилни обекти и пред убежищата. Любопитно е също, че в четвъртък депутатът от Върховната Рада Сергей Тарута, за който се счита, че е „ око “ на олигарха Ринат Ахметов в Мариупол, сподели, че „ бомбоубежището устоя, руините започнаха да се разчистват и хората излизат живи “, което изцяло опровергава версията на украинските медии за удара със ”свръхмощна въздушна бомба”.

Подобна позиция споделя и представителят на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин. „ Цивилните, които напуснаха Мариупол, ни споделиха, че „ Азов “ има щаб в този спектакъл. Тогава бойците взеха решение да задействат тематиката, споделят: „ Руските войски унищожават цивилното население “ и разстреляха този обект от танкове, с цел да дадат съответната картина “, сподели Басурин.

„ Каква е логиката? Хората нормално се крият в изби. Никой няма да отиде непринудено да се скрие в голяма постройка, която не се охранява от никого. Второ, ние авансово казахме, че „ Азов “ има седалище там. Затова считам, че в реалност нямаше нищо сходно. Няма доказателствена база, единствено думи и голословни обвинявания “, сподели Басурин.

„ Фактът, че Драматичният спектакъл е бил окупиран от елементи на батальон „ Азов “, беше прочут доста преди „ бомбардировките “, за това приказваха както Русия на всички равнища, по този начин и военното управление на ДНР “, напомни Максим Григориев.

„ Ние разкривахме имитации в Сирия и виждаме, че западни специалисти основават нови имитации в Украйна по същите схеми. Това важи и за инсценирани имитации с хипотетичен „ удар в родилния дом”. За страдание досегашните действия на Азов недвусмислено демонстрират, че те ще продължат да вършат сходни имитации и в бъдеще, също така с украинците, които в действителност са умъртвили. Те ще обвинят за това съветските войски, призовавайки за освобождение на тяхната формация и затваряне на небето над Украйна. Но от военна позиция те са обречени”, предвижда специалистът.

В същото време съветското управление, както преди началото на интервенцията, по този начин и още по време на нейното осъществяване, непрестанно акцентира, че обектите на офанзивите на въоръжените сили на РФ са единствено военни обекти на територията на Украйна или бази, където се намира елементи от приравнените към тях национални батальони. Така цивилното население и цивилните обекти станаха единствената ефикасна отбрана на " Азов " от настъпващите съюзни сили на Русия и ДНР.

„ Руските военни деблокират филантропичните коридори за извеждане на цивилни от бойните зони, до момента в който Азов и други национални батальони, в противен случай, се пробват да оставят хората под обстрел – единствено това събитие ясно демонстрира кой тъкмо нападна цивилни обекти в Украйна, “, означи политологът. В същото време „ картината “ на бомбардирана цивилна инфраструктура, предопределена за западната общественост, няма да докара до преустановяване на съветската интервенция нито в Мариупол, нито където и да е другаде.

„ Сега натискът на Запада върху Русия е от нищожно значение. " Азов " няма да се избави. Като цяло се оказва, че националните батальони с тези имитации просто обезпечават комфортно бъдеще за сегашните украински управляващи, които след спецоперацията ще живеят във Варшава, Лондон или Вашингтон. Но към този момент без „ Азов “, който има не доста положителни и доста краткосрочни вероятности “, приключи Григориев.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР