Украинските власти в обсадения Мариупол съобщиха, че около 15 000

...
Украинските власти в обсадения Мариупол съобщиха, че около 15 000
Коментари Харесай

15 000 души са принудително депортирани от Мариупол в Русия

Украинските управляващи в обсадения Мариупол оповестиха, че към 15 000 цивилни са били нелегално депортирани в Русия, откакто съветските сили завзеха елементи от южния пристанищен град, оповестява " Ройтерс ".

Те настояват, че цивилните, хванати в капан в Мариупол, който нормално е дом на към 400 000 души, са изправени пред обезверено състояние без достъп до храна, вода и електрическа енергия.

В неделя локалните управляващи обявиха, че хиляди поданици са били преведени принудително през границата, само че не предоставиха по-точна цифра. Руските осведомителни организации пък оповестиха, че през последните дни рейсове са превозили няколкостотин души, които Москва дефинира като бежанци, от Мариупол до Русия.

" Жителите на квартал " Левия бряг " стартират всеобщо да бъдат депортирани в Русия. Общо към 15 000 поданици на Мариупол са били подложени на нелегално депортиране ", се показва в изказване на градския съвет на Мариупол.

От своя страна Русия отхвърля цивилни да са целта на това, което президентът Владимир Путин назовава " специфична военна интервенция " за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук заяви във видеобрифинг, че украинските управляващи не престават напъните си да реализират съглашение с Русия за разкриване на безвреден кулоар към и от Мариупол.

Двете договарящи страни се упрекват взаимно за неуспеха за реализиране на съглашение за евакуация на цивилни от Мариупол, контролът върху който би оказал помощ на Русия да обезпечи сухопътен кулоар към полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 година
ТЕМА преди 9 минути 40 преди 1 час 1878 преди 2 часа 712
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР