Украинските власти търсят изход от задънената улица. Неуспехите на фронта

...
Украинските власти търсят изход от задънената улица. Неуспехите на фронта
Коментари Харесай

“Да размърдат контранастъплението”. Какво измисли Вашингтон за Киев

Украинските управляващи търсят излаз от задънената улица. Неуспехите на фронта се приписват на неналичието на съвременни оръжия и се показва ​​​​ " спасителят ", който сякаш ще промени всичко. На какво оръжие е дадена тази роля?

От ден дневно

Преди няколко месеца съдружниците на Киев увериха, че няма да позволен ВСУ да нанесат удари по интернационално приетата съветска територия. Затова няма да се трансферират далекобойни оръжия.

Кабинетът на президента Володимир Зеленски го желае отдавна. Става дума за английските ракети “Сторм Шадоу ” и американските АТАКМС. Разговорите започнаха предходната пролет.

И година по-късно Лондон разруши табуто: през май разгласи доставката на “Сторм Шадоу ”. През същия месец започнаха интензивно да употребяват ракети в зоната на спора - за поразяване на цели в тила. Едно от засегнатите уреди е Чонгарският мост, свързващ Крим с Херсонска област.

Сега, явно, американците са трансформирали мнението си за АТАКМС. Според “Уолстрийт Джърнъл ”, базирайки се на източници в украинското министерство на защитата, Киев " получил позитивни сигнали по този въпрос ". Информацията е доказана от източници в Европа и Съединени американски щати.

Американският републикански сенатор Джим Риш тази седмица също похвали вероятността от предаване на АТАКМС. „ От самото начало споделих: осигурете всичко, което стреля, стига да не е нуклеарно оръжие. Всяко друго, което имаме, би трябвало да бъде разполагаем на украинците. Независимо дали става въпрос за изтребители F-16 или ракети с огромен обхват АТАКМС или нещо друго “, акцентира той.

Промениха си риториката и в Пентагона. Ако по-рано там отричаха по всевъзможен вероятен метод, в този момент споделиха, че „ не знаят за решението за доставките “. Решението се взема от Белия дом.

Страшно оръжие

АТАКМС е балистична ракета с твърдо гориво земя-земя с обхват на деяние до 300 километра. Най-„ мечтаните ” цели за нея са артилерия, системи за Противовъздушна отбрана и ПРО, уреди за логистична поддръжка, комплекси за командване и ръководство. Насочването е инерционно със спътник.

Самият снаряд може да бъде оборудван с осколочно-фугасна бойна глава от клас ВДУ-18 с тегло към 230 кг. Има и конфигурации с касетъчни бойни глави, цялостни с суббоеприпаси M74.

Удоволствието не е на ниска цена: всяка ракета, съгласно Американския център за стратегически интернационалните проучвания, коства повече от един милион $.

За изстрелване на АТАКМС се употребяват M270 и ХИМАРС.

" Разбира се, АТАКМС съставлява заплаха за нас. Но в този момент, преди всичко, би трябвало да помислим за поразяване на установките ХИМАРС, от които ще бъдат изстреляни тези ракети. А също и за идентифициране и заличаване на хранилища с тези оръжия ", изяснява военният специалист Алексей Леонков.

В същото време, показва анализаторът, съветските системи за Противовъздушна отбрана " Тор-М2 " и " Бук-М2/М3 " могат да се оправят с такова оръжие. Вярно е, че е доста по-трудно да го поразят от аналозите с по-малък радиус на деяние. Това е по този начин, тъй като обсегът ще разреши на ВСУ да реалокират пусковите установки по-далеч от фронтовата линия. И от съветските контрабатарейни установки.

Подобен опит

От позиция на тактическите цели и задания, от оръжията, доставяни от Запада, английският “Сторм Шадоу ” е най-близо до АТАКМС. Разбира се, те могат да се нарекат аналози единствено доста условно: “Сторм Шадоу ” е авиационна ракета, тя е доста по-тежка, даже бойната глава тежи съвсем два пъти повече.

В същото време за нея трябваше да бъде преустроен Су-24 на украинските Военновъздушни сили.

И двата типа оръжия обаче са предопределени да поразяват сходни цели зад вражеските линии. И тук има нюанси: господството на съветските Върховен касационен съд във въздуха затруднява потреблението на “Сторм Шадоу ”, а в тази ситуация с наземните АТАКМС този фактор към този момент не играе основна роля.

Разбира се, доставката на избрани типове муниции не може коренно да повлияе на обстановката на фронта, само че силата на ракетите с огромен обхват също не може да се подценява. В същото време към момента следва да разберем тъкмо какъв брой АТАКМС Съединените щати са подготвени да трансферират на съдружника, заседнал в Запорожките степи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР