Украинските власти са ядосани на “Файненшъл Таймс заради материали за

...
Украинските власти са ядосани на “Файненшъл Таймс заради материали за
Коментари Харесай

Украйна реши да наложи цензура на западната преса

Украинските управляващи са ядосани на “Файненшъл Таймс ” поради материали за трафик на хора и контрабанда на оръжие. Външното министерство на страната назова обявата " следващата дезинформация " в " ползите на Русия " и изиска публицистично следствие. Защо украинските управляващи реагират толкоз остро на рецензиите и по какъв начин подобен спор може да им се отрази?

Украинското външно министерство изиска от “Файненшъл Таймс ” неотложно да извърши публицистично следствие на изказванията на някогашния молдовски министър председател Наталия Гаврилица. По време на изявление, до момента в който към момента беше отпред на държавното управление, тя изиска помощ от Европейския съюз в битката с трафика на хора и контрабандата на оръжие от Украйна.

Представителят на украинското външно министерство Олег Николенко назова цитираните в публикацията обстоятелства дискредитиращи интернационалната военна помощ за Киев. Дипломатът означи, че цитатите на Гаврилица на страниците на вестника сякаш имат признаци на дезинформация в полза на Русия.

Освен това създателят на публикацията, съгласно Николенко, не дава никакви доказателства за изказванията си за контрабандата на оръжие от Украйна. Според външното министерство публикацията е трябвало да ускори страха на Запада, че трансферираните в Украйна оръжия, попаднали в ръцете на незаконни детайли, ще се извърнат против самите западни страни.

Вестникът също по този начин написа, че " противозаконната контрабанда на оръжия, хора и артикули от Украйна е била главната грижа за страните от Европейски Съюз " след началото на СВО. Твърди се, че този проблем се е изострил от „ голямото количество оръжие, доставено в страната през последните 11 месеца “, както и от увеличението на броя на хората, искащи да изоставен Украйна.

Това не е първият скандал, когато формален Киев става обект на рецензии от западни медии, публицисти или неправителствени организации. През август предходната година украинските управляващи разкритикуваха интернационалната организация “Амнести Интернешънъл ” за отчет, в който се приказва за осъществяването на военни закононарушения от украинските въоръжени сили и потреблението на цивилни като жив щит. В отговор офисът на Зеленски изиска обявата да бъде дезавуирана.

Освен това през март 2022 година Киев съобщи, че „ в името на подаянията от руснаците “ унгарските управляващи не поддържат антируските наказания и отхвърлят да разрешат оръжия за ВСУ да преминат през тяхна територия. По-късно Зеленски в изявление за “Билд ” сподели, че един от европейските политици е изискал доказателство, че Киев не е забъркан в събитията в Буча. Радата заяви, че президентът е имал поради премиера Виктор Орбан.

През същия месец в мрежата бяха публикувани видеоклипове, показващи по какъв начин украинските военни изтезават пленени съветски бойци. След това Организация на обединените нации прикани Киев да съблюдава Женевската спогодба. И “Билд ” разказа тези дейности като „ закононарушения против руснаците “. Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни обаче назова видеото инсценирано " за дискредитиране на Въоръжените сили на Украйна ".

По-късно, през май предходната година, съветникът в украинскотопрезидентство Михаил Подоляк назова някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър „ алармист от Давос “ поради думите, че „ Западът би трябвало да повлияе на Украйна да възобнови мирните договаряния с Москва даже в случай че Киев би трябвало да направи редица отстъпки. "

Но има и комични епизоди. Тази седмица украинското посолство в Черна гора разкритикува " недемократичното решение " на локалните управляващи да анулират концертите на Ляпис Трубецкой на 14 и 15 февруари в градовете Будва и Котор. В същото време в самата Украйна постоянно се отменяха концерти на неуместни и нежелателни актьори. Тоест, когато някой сложи под въпрос безгрешността на Украйна, управляващите на страната подвигат дива нервност, кавги и плашат всички със закани.

Според киевския политолог Володимир Скачко във връзка с “Файненшъл Таймс ” чиновниците са се държали по същия метод, както са привикнали да се занимават с вестници в страната.

„ Винаги има строга цензура и никаква независимост на словото. Така кабинетът на Зеленски и неговите дипломати акцентират: можем всичко, имаме цялостен картбланш. И това чувство за безотговорност поражда експанзия даже против тези медии, които поддържат ВСУ “, акцентира Скачко.

„ Ако пресата или неправителствените организации се опитат да работят без значение, тогава офисът на Зеленски незабавно има недоволства против тях. В Украйна са привикнали, че всичко им е разрешено. Те се считат за недосегаеми пред западните медии и разнообразни организации. Това, за което писа “Файненшъл Таймс ” е единствено върхът на айсберга. С течение на времето ще се появяват от ден на ден и повече сходна информация “, разяснява на собствен ред исландският публицист Хаукур Хауксон.

„ След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Украйна беше и си остава бандитска олигархична страна. Контрабандата на оръжие от Украйна носи милиони долари доходи на заинтригуваните страни. Всички служители там са привикнали, че на Запад не се написа нищо неприятно за тях. Търпението на Запада обаче не е безпределно. Затова в главните медии стартират да приказват истината на дози “, сподели източникът.

И макар че Украйна се нарежда като демократична европейска страна, в реалност тя се държи изцяло тоталитарно, уверен е Хауксон. Във властта се оказаха хора от настоящата партия и без политически опит. „ Те са привикнали, че Вашингтон им дава картбланш единствено тъй като са подготвени да се опълчват на съветските ползи. И по този начин те вършат това, което желаят “, изясни Хауксон.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР