Украинските власти отказват да включат в конституцията специален статут за

...
Украинските власти отказват да включат в конституцията специален статут за
Коментари Харесай

Комерсант: Киев е настроен да реши проблема с Донбас без сериозни отстъпки - нито политически, нито териториални

Украинските управляващи отхвърлят да включат в конституцията специфичен статут за Донбас, приканват за раздалечаване на войските по цялата разграничителна линия в Донецка и Луганска област и отстояват концепцията за разполагане на интернационална миротворческа задача по руско-украинската граница. Така обобщава " Комерсант " главните политически резултати от завършилия в Киев 16-и конгрес на Ялтенската европейска тактика, предава Българска телеграфна агенция.

Избори в " превзетите от сепаратисти елементи от Донбас " може да има единствено след раздалечаване на войските, напомня вестникът изказването пред участниците на украинския президент Володимир Зеленски. Изданието цитира и изявлението на външния министър Вадим Пристайко, съгласно който в законодателството не се плануват ремонти с оглед вота в регионите отвън контрола на Киев. " Не внасяме в конституцията никакви специфични или неспециални статути (...) В минските съглашения написа, че ще се организира промяна на украинското законодателство, промяна на конституцията въз основа на децентрализация ", подсети той, като посочи, че точно децентрализацията е " късмет за развиване " на Донбас.

Киев " е надъхан да реши казуса с окупацията без съществени отстъпки - нито политически, още по-малко териториални - никаква заверка за терористите, никакви отводи от Крим против решение на казуса с Донбас ", показва източник, непосредствен до офиса на Зеленски. Според него управляващите са подготвени на " алегорични стъпки, с цел да може Русия да се изтегли от Донецк и Луганск " без имиджови загуби, само че не и да жертват националните ползи на Украйна. " И западните ни сътрудници, съдейки по това по какъв начин реагират, утвърждават и поддържат като цяло проектите " на Киев, прибавя той.

Като образец за разбирателството сред украинското управление и Запада събеседникът на " Комерсант " сочи речта на форума на специфичния представител на Съединени американски щати в договарянията за Украйна Кърт Волкър. Той приветства неотдавнашната замяна на пленници и новата динамичност в връзките сред Украйна и Русия, само че предизвести Киев да не подхваща прекомерно бързи едностранни дейности за политическо решение на спора в Донбас, разяснява изданието.

" Комерсант " загатва и " любопитни " акценти от икономическия раздел на форума. Украинският министър председател Олексий Хончарук да вземем за пример декларирал, че кабинетът създава няколко огромни инфраструктурни плана. Като най-забележителен всекидневникът разказва плануваното пробутване на корабоплавателни пътища сред акваториите на Черно и на Балтийско море. Мащабният план, наименуван от Хончарук " безусловно действителен ", планува създаване на стотици километри канали и политически съглашения с Полша и Беларус.

Украинският министър председател съобщи, че възнамерява до 5 години да реализира 40-процентов стопански напредък на страната. Той прикани арабските вложители да влагат средства във футболните клубове на Украйна - даже заяви, че е провел предварителни договаряния с предприемачи от Катар, прибавя " Комерсант ".

Президентът Зеленски увери пред форума, че Киев приготвя нови описи за замяна на пандизчии с Русия, напомня " Известия " и цитира украинския омбудсман Людмила Денисова, декларирала пред събралите се, че на Москва към този момент са изпратени описи на украинците, държани в Руската федерация.

По-рано медиите оповестиха, че Киев предлага да му бъдат предадени 113 души. Не бе посочено какъв брой съветски жители възнамерява да избави от плен Москва, само че съгласно източник, непосредствен до процеса, " размяната ще бъде равностойна ", се споделя в материала.

Според различен осведомен източник на вестника обаче е известно пресилване да се загатват през днешния ден " описи за замяна " - " съответен лист още няма " и за съставянето му ще е належащо много време, споделя той.

Размяната на 7 септември бе алегорична стъпка, посочила, че Киев може да прояви политическа воля, т.е. е изцяло допустимо да има спокойно споразумяване в Донбас, отбелязва създателят на коментар в Известия ". Според него обаче " макар промяната на политическия хайлайф, Киев още не е трансформирал значително политиката си в спазването на правата и свободите " на хората в сепаратистките републики.

На публично ниво Украйна счита жителите на тези зони за свои жители, счита за свои и териториите отвън контрола на Киев. Това обаче " не й пречи (...) целеустремено и редовно да дискриминира популацията на Донбас ", а множеството западни представители " просто не обръщат внимание на тези обстоятелства ", написа коментаторът.

По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида Украйна е отговорна преди всичко, че нарушава правата на живот, физическа цялост, обективна правосъдна отбрана, отбрана против дискриминация, съществени свободи и социално-икономически права. От общо 156 жертви измежду гражданското население след обстрели с артилерия и леки стрелкови оръжия през 2018 година 121 души (77,6 процента) са убити на територии под контрола на въоръжените групировки, което може да е провокирано от дейности на държавното управление. Двайсет и осем жертви (17,9 процента) са регистрирани на територии, следени от държавното управление, и може да са провокирани от дейности на въоръжените групировки. А 7 жертви (4,5 процента) са регистрирани на неутрална земя, се споделя в материала.

През последните месеци интензивността на бойните дейности спада, само че не се обрисува трайно помирение или прекъсване на огъня, прибавя " Известия "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР