Украинските власти не изключват вероятността с руска ракета да е

...
Украинските власти не изключват вероятността с руска ракета да е
Коментари Харесай

Киев не изключва руска ракета да е свалила пътническия самолет в Иран

Украинските управляващи не изключват вероятността с съветска ракета да е свален пътническия аероплан край Техеран през вчерашния ден, оповестяват локалните медии. Съветът за национална сигурност и защита на Украйна изследва версия, че машината " Боинг 737 " на Украинските интернационалните авиолинии е свалена с ракета, изстреляна от зенитен комплекс " Тор ", руско произвеждане, заяви секретарят на ведомството Олексий Данилов пред съветското онлайн издание " Цензор ", представено от ТАСС. Появиха се известия, че в региона на случая, при който починаха 176 души, са открити елементи от ракетата. Съветските зенитно-ракетни комплекси " Тор " са въоръжение в 11 страни, съгласно съветски медии.

Президентът Володимир Зеленски изпратил в Техеран украинската делегация, състояща се от 45 души от 12 министерства и ведомства. Те проучват няколко версии за неочакваното рухване на машината, чийто мотор по първични данни се е запалил. Според Данилов " една от главните " е за поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, в това число модел " Тор ".Разглежда се и опцията самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен уред или различен летящ обект, моторът да се е разрушил и взривил по механически аргументи, както и експлозия в самолета в следствие на терористичен атентат.

Досега като най-вероятна причина за рухването на украинския аероплан, пътуващ от Техеран за Киев, се посочваше техническа нередовност на самолета.

Бившият зам.министър на инфраструктурата на Украйна Александър Кава обаче съобщи пред украинските медии, че е належащо да се проучат всички версии - изключително като се има поради, че нещастието стана в деня на обстрела от Иран на две американски военни бази в Ирак. Пред  портала Страна.ua той припомнил, че украинската самолетна компания от много време изпитва финансови усложнения. „ Украинските интернационалните авиолинии има съществени финансови проблеми. Авиокомпанията не заплаща таксите си на украинските авиодиспечери и на киевското летище „ Бориспол “, съобщи някогашният заместник-министър. „ Дългът към този момент се пресмята в милиарди гривни. Дългът към летището е почти сравним. “ Независимо от това, съгласно Кава, даже и в сложната финансова обстановка, Украинските интернационалните авиолинии не икономисва от въпросите свързани със сигурността.

„ Техническите проблеми могат да зародят със самолети и на тези компании, които имат обикновено финансово състояние. Засега не бих направил никаква връзка сред тежкото финансово състояние на Украинските интернационалните авиолинии и тази злополука. Необходимо е да се организира следствие, да се проучват данните на полетните записващи устройства. Когато нещастието се случи на сушата, нормално не е мъчно да се намерят черните кутии ", изясни някогашният чиновник. „ В момента не бих изключил всички версии. Като се има поради, че тази нощ беше неспокойна в Техеран - иранската страна нанесе удари против американските военни бази в Ирак, всевъзможни вероятни аргументи за злополуката са вероятни освен това състояние. Включително терористичен акт. "

Кава акцентира: „ Струва си деликатно да се изследва листата на пасажерите. „ Имам такова съмнение, че е имало доста чужденци. Никога не е имало изключително съществени връзки сред Украйна и Иран, само че Украинските интернационалните авиолинии интензивно транспортира директни пасажери до други страни през базата си на летище „ Бориспол “. Също по този начин не би трябвало да се изключва версията с терористичен акт “, сподели някогашният заместник-министър на инфраструктурата на Украйна. Според него „ конфликт с птици “ също може да аргументи самолетна злополука, като може да докара до пожар в мотора.

Украинският президент Володимир Зеленски проведе спешно заседание за нещастието с пътническия аероплан в Иран. В срещата са участваха министър-председателят на Украйна Алексей Гончарук, секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Алексей Данилов, министърът на защитата на Украйна А. Загороднюк и министърът на външните работи Вадим Пристайко, оповестиха от пресслужбата на президента.
Трагедията със самолета стана рано сутринта на 8 януари, откакто машината излетя от летището в Техеран. На борда имаше 167 пасажери и 9 членове на екипажа, всички починаха. Украинският външен министър Вадим Пристайко сподели, че измежду жертвите има 82-ма иранци, 63 жители на Канада, 11 души от Украйна (2 пасажери и 9 членове на екипажа), от Швеция - 10 души, жители на Афганистан - 4 души, по трима от Германия и Англия. Катастрофата съответства във времето с ответната офанзива на Иран против американските позиции - като възмездие за гибелта на авторитетния ирански военачалник Касем Солеймани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР