Украинските сили вероятно провеждат ограничено тактическо изтегляне от източен Бахмут,

...
Украинските сили вероятно провеждат ограничено тактическо изтегляне от източен Бахмут,
Коментари Харесай

ISW: Русия може и да вземе Бахмут, но няма сили за нова офанзива в следващите месеци

Украинските сили евентуално организират лимитирано тактическо евакуиране от източен Бахмут, макар че е прекомерно рано да се твърди дали Украйна има намерение да напусне града.

Това твърди Институтът за проучване на войната (ISW) в последния си разбор за развиието на бойните дейности в Донецкия район.

Експертите се базират на нови геолокирани данни, които демонстрират расрушен железопътен мост над реката в североизточен Бахмут от 3 март, и записи, които демонстрират, че групировката " Вагнер " продължава да напредва в тази част на града.

Все още не е ясно дали украинските сили възнамеряват да задържат позиците си на западния бряг на реката.

ISW показва, че е едва евентуално да се стигне до по едно и също време евакуиране на украинските сили от Бахмут.

Вместо това армията евентуално цели да изтощи съветските сили, до момента в който последователно изтегля войските си - като боевете в градската среда не престават.

Руската войска мъчно ще успее да задържи изключително огромни териториални завоевания при сходен вид борби, които нормално облагодетелстват силите на защитаващата войска. По този метод украинската армия може да нанесе тежки вреди на напредващите съветски сили даже до момента в който тя се изтегля.

Градският център на Бахмут се намира на западния бряг на реката (където се намират украинците) - т.е. съветските войски ще би трябвало да си пробият път през него, ак оне съумеят да заобиколят в северна посока.

Инфраструктурните условия и съществуването на реката може да бъдат от изгода за украинските сили, в случай че те удържат фронтовата линия на север, както до момента.

Ако руснаците бъдат принудени да се бият в градския терен на централен Бахмут, това може да докара до съществено закъснение и човешки загуби на силите им, които така и така към този момент са изтощени от офанзивата.

Руските военни репортери към този момент стартират да слагат под подозрение дейностите на командирите, като разясняват, че " може би прекалихме в Бахмут и Въгледар " - изразходването на запаси и бойна мощ в тази интервенция може би е основало удобни условия за украинска контраатака.

Други признават, че може да се наложи " къса оперативна пауза " след вероятно завладяване на Бахмут поради умората в съветската войска. Всичко това контрастира с предварителните им изказвания, че целият украински фронт към Бахмут щял да рухне още след завземането на селището Соледар при започване на януари.

Оценката на ISW е, че съветската офанзивоа против Бахмут ще остави армията в сложна позиция за разгръщането на каквато и да е бъдеща нападателна интервенция в идващите месеци.

" Руските старания в Бахмут не реализират прогрес в оперативните или стратегическите бойни цели, а сериозните украински защитни сили в заобикалящия регион подкопават всяко тактическо значение, което завладяването на Бахмут би имало за Русия. Украинските сили ще не престават да разполагат с опция да поемат бойната самодейност и да разпрострат контраатака, когато съветският напън към Бахмут кулминира - или преди, или след завладяването на града ", споделят от ISW.

Ендемичните ограничавания в персоналния състав на съветската войска е една от пречките пред задействането на последваща продължителна нападателна интервенция, сходна на борбата за Бахмут в идващите месеци.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР