Украинските сили удържат позициите си в разрушения източен град Бахмут

...
Украинските сили удържат позициите си в разрушения източен град Бахмут
Коментари Харесай

Ситуацията в Бахмут е критична: Украйна го защитава, но руснаците напредват

Украинските сили удържат позициите си в опустошения източен град Бахмут под непрекъснатите офанзиви на съветските войски, които се пробват да реализират първата си огромна победа от повече от половин година, оповестява " Ройтерс ".

" Смятам, черано или късно евентуално ще би трябвало да напуснем Бахмут. Няма смисъл да го държим непременно ", съобщи украинският народен представител Серхий Рахманин по радио NV късно в сряда.

По думите му, към този момент градът ще бъде защитаван поради няколко цели - " преди всичко, да нанесем колкото се може повече загуби за съветските сили и да накараме Русия да употребява своите муниции и запаси ".

Москва твърди, че завладяването на Бахмут ще й отвори пътя към цялостен надзор над останалата част от стратегическия индустриален район Донбас - една от главните цели на нашествието й.

Киев счита, че Бахмут няма чак толкоз огромна стратегическа стойност, само че все пак оказва яростна опозиция. Не всички в Украйна са уверени, че отбраната на града може да продължи до безспир.

Рахманин вижда два метода по отношение на Бахмут - " проведено оттегляне или просто бягство ".

" А ние не можем да допуснем да избягаме при никакви условия ", сподели той.

Битката за Бахмут стартира преди към седем месеца, само че през последните седмици съветските настъпления от три страни оставиха на бранителите единствен излаз от запад.

" Съществува заплаха нашият гарнизон в града да бъде обграден ", съобщи военният анализатор Олег Жданов.

Той оцени обстановката в региона като " сериозна ".

" Противникът се пробва да прекъсне маршрутите, употребявани за доставяне на нашите сили в Бахмут, и да спре всяко придвижване по тях. Руските сили не могат да завоюват уличните сражения в Бахмут или да завладяват града посредством челни офанзиви. Единственият метод, по който могат да завладяват града, е да го обкръжат ", добавя Жданов.

Военният анализатор дава и образно изложение на съветските старания да принудят украинските войски да изоставен позициите си на източния бряг на река Бахмутка.

" Те ползват нещо, което може да се опише като грамаден напън, с вълна след вълна от офанзиви. Докарват подкрепления с камиони и извозват ранените си на борда на същите камиони. Този развой е непрекъснат - като на конвейер - непрекъснато. "

Хиляди цивилни към момента са в опустошения град, чието население преди войната е било към 70 хиляди души.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР